Петък, Септември 30, 2022
Follow Us

Ново изследване, представено на Годишната конференция на британското дружество по физиология през 2021, показва, че молекули, освободени в кръвта по време на тренировка (като малки протеини), могат да действат директно върху раковите клетки на червата, за да забавят растежа им.

Предишни изследвания показват, че редовната физическа активност намалява риска от развитие на рак на червата. Смята се, че това се случва главно, защото физическата активност може да помогне на хората да поддържат здравословно телесно тегло.

Това ново изследване показва, че физическата активност може да намали риска от рак на червата, дори ако тя не води до намаляване на теглото.

Това са предварителни констатации, но по-доброто разбиране на механизмите, свързващи физическата активност и риска от рак, ще помогне за разработването на най-ефективните програми от упражнения за предотвратяване на развитието на рак.

Това също може да помогне за разработването на лекарства, които могат да имитират някои от ползите от упражненията.

Освен това, това изследване в крайна сметка може да доведе до въвеждане на упражненията като част от стандартните грижи за хора с рак на червата и като част от скрининговите програми, което може да намали броя на хората, които развиват рак.

Изследването е направено на 16 мъже, при които е имало налице рискови фактори, свързани с начина на живот, за рразвитие на рак на червата (всички участници са били на 50 или повече години, с наднормено тегло или затлъстяване и не са тренирали редовно).
Изследователите са взели кръвни проби от участници преди и след 45 минути „колоездене на закрито с умерена интензивност, както и преди и след експеримент„ контрол “без упражнения.

Те оценяват дали упражненията променят концентрацията на специфични протеини в кръвта.

И накрая, изследователите те добавят серума от взетата проба към ракови клетки на червата в лаборатория и проследяват растежа на раковите клетки в продължение на 48 часа.

Основното ограничение на това изследване е, че раковите клетки са отгледани в строго контролирани лабораторни условия. По принцип туморите при хората са по-сложни и взаимодействат със заобикалящата ги среда, като околните кръвоносни съдове и имунните клетки. Това означава, че констатациите може да не се отнасят непременно за реални тумори - това е нещо, което изследователите ще изследват в бъдеще.

Сам Оранж, водещ автор на това изследване, казва: „Следвайки това изследване, искаме да разберем още няколко неща, включително кои конкретни молекули в кръвта са отговорни за намаляването на растежа на раковите клетки на червата и дали упражнения изпълнявани с висока интензивност има по-изразен ефект върху растежа на клетките на тумора, отколкото упражненията, изпълнявани при умерена интензивност“

Източник: Medicalexpress

Какво е мнението ви за общинските болници?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up