Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

"Смятам, че е недопустимо, ние лекарите да оставяме пациентите и да излизаме по улиците. Не сме го правили дори, когато сме се борили за заплата или за да защитим собствените си права, какво остава за някой от администраторите на болницата" - това заяви пред "Право и здраве" д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. 

Д-р Кателиева, как ще коментирате това, което се случва в най-голямата спешна болница у нас - "Пирогов"?
Мисля, че поведението на “Пироговци” е недопустимо. До колко виновен или не е директорът на “Пирогов” ще установят компетентните органи, но смятам, че мястото на Пироговци е по кабинените и отделенията, където са и пациентите им, а не на улицата да блокират движението по възловите кръстовища на София. Защото в края на краищата ние сме медици и мястото ни е при пациентите ни. Не е наша работа да решаваме спорове между ръководствата на лечебните заведения и съотвеите структури в държавата.
Смятам, че е недопустимо, ние лекарите да оставяме пациентите и да излизаме по улиците. Не сме го правили дори, когато сме се борили за заплата или за да защитим собствените си права, какво остава за някой от администраторите на болницата.

Смятате ли, че тази идентификация на проф. Балтов с болницата и медицинските специалисти е от полза на ‘Пирогов” и работещите там?

Аз лично се притеснявам от това, че медицинските специалисти от “Пирогов’ не осъзнават, че идентифицирайки се с проф. Балтов се натоварват и с резултата от проверката на НЗОК. Тогава с какви очи ще застанат пред пациентите си?
В здравеопазването има хора, чиято работа е да решават кой е прав и кой не е. Мястото на лекарите е при пациентите им,там където сме компетентни и квалифицирани. Мястото ни не е по улиците да защитаваме този или онзи администратор.
Нека да припомня, че преди четири години, когато проф. Балтов стана управител на “Пирогов” бяха уволнени, пенсионирани и изгонени стотици стари кадри на болницата’. Донякъде допускам, че колегите го правят от страх, донякъде, че не са съвсем наясно какво правят.
Нито в изявленията на МЗ, нито в протоколите на НЗОК някъде е написано, че медицинските служители в “Пирогов” източват касата. Проф. Балтов е освободен, заради несправяне с работата си.

Ще подкрепите ли действията на колегите си?
Сдружението, НАРСМП няма излезе в подкрепа на колегите от ‘Пирогов”. Тези действия са  твърде чужди на хората, които работят от линейките. Не е това начинът.
Ако се бореха за по-добри условия на труд, за по-добро заплащане, за по-добра организация на работа донякъде бих ги оправдала, макар че не оправдавам хора с бели престилки да излязат да затворят пътя. Но е неприемливо да го правят в защита на един администратор, за действията на който в момента тече проверка.

До каква степен този протест е спонтанен и воден от лични убеждения, според Вас?

Аз не съм сигурна, че това са лични убеждения. Не може да бъркаш защитата на собствената си чест с защита на администрацията на болницата. Защитата на директора на болницата може да е защита на заплатата ти, но не и на честта ти. Честта на специалистите от Пирогов беше в Ковид отделенията, беше на работните им места. Мястото им е в спешните кабинети, където хората ги чакат и в отделенията, не на улицата.

Лекар да напусне работното си място, да излезе на улицата и да протестира по време на работа е недопустимо. И аз съм сигурна, че ако го бяха направили по друг повод щяха да бъдат наказани от проф. Балтов.

 Имаше, преди време, случай, на пациент, който имаше нужда от медицинска помощ пред Пирогов и тогава никой не излезе, защото медицинските специалисти нямат право да си напускат раб. места. С какво случая сега е по-различен?

Да, имаше и аз тогава изразих позиция в тяхна подкрепа. Защото ако тръгнат да спасяват пациенти по улиците, може да загубят тези в кабинетите си, за които носят отговорност. А сега станахме на свидетели как лекари са напуснали работните си места и са излезли по улиците за да защитават един директор, срещу който тече проверка.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up