Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Бучката в щитовидната жлеза се нарича щитовиден възел и 5-10% от всички възли се диагностицират като рак . Ракът на щитовидната жлеза има добра прогноза, висока степен на оцеляване и ниска честота на рецидиви, така че ранната диагностика и лечение са от решаващо значение.


Наскоро, съвместен изследователски екип в Корея предложи нов неинвазивен метод за разграничаване на възлите на щитовидната жлеза от рака чрез комбиниране на фотоакустична (PA) и ултразвукова технология за изображения с изкуствен интелект.
Съвместният изследователски екип – е провел изследване за получаване на PA изображения от пациенти със злокачествени и доброкачествени възли и ги анализира чрез изкуствен интелект. Като признание за тяхното значение, констатациите от това проучване са публикувани в Cancer Research .
Понастоящем диагностиката на щитовидния възел се извършва с помощта на аспирационна биопсия с фина игла (FNAB) с помощта на ултразвуково изображение. Но около 20% от FNAB са неточни, което води до повтарящи се и ненужни биопсии.
За да се преодолее този проблем, съвместният изследователски екип изследва използването на PA изображения за получаване на ултразвуков сигнал, генериран от светлина. Когато светлината (лазер) се насочи върху щитовидната жлеза на пациента, от щитовидната жлеза и възела се генерира ултразвуков сигнал, наречен PA сигнал. Чрез придобиване и обработка на този сигнал се събират PA изображения както на жлезата, така и на възела. По това време, ако се получат мултиспектрални PA сигнали, може да се изчисли информация за насищане с кислород на щитовидната жлеза и щитовидния възел.


Изследователите са се фокусирали върху факта, че насищането с кислород на злокачествени възли е по-ниско от това на нормалните възли и са получили PA изображения на пациенти със злокачествени възли на щитовидната жлеза (23 пациенти) и тези с доброкачествени възли (29 пациенти).
Изчислявайки множество параметри, включително нивото на насищане на хемоглобина с кислород в областта на възлите, с помощта машинни технологии, те успяват да установят успешно и автоматично дали образованието на щитовидната жлеза е злокачествено или доброкачествено. В първоначалната класификация чувствителността за определяне на злокачествеността като злокачествена е била 78%, а специфичността за класифициране на доброкачествената като доброкачествена - 93%.
Резултатите от PA анализа, във втория анализ, бяха комбинирани с резултатите от първоначалния преглед въз основа на ултразвукови изображения, които обикновено се използват в болниците. Отново беше потвърдено, че злокачествените възли на щитовидната жлеза могат да бъдат разграничени с чувствителност от 83% и специфичност от 93%.
Напредвайки изследването, изследователите постигат чувствителността на 100% в третия анализ, специфичността достига 55%. Това е около три пъти по-високо от специфичността от 17,3% (чувствителност от 98%) от първоначалното изследване на възли на щитовидната жлеза с помощта на конвенционалния ултразвук.
В резултат на това вероятността за правилно диагностициране на доброкачествени възли се е увеличила повече от три пъти, което показва, че свръхдиагностиката и ненужните биопсии и многократни тестове могат да бъдат драстично намалени и по този начин да се намалят прекомерните медицински разходи.

Източник: medicalexpress

 

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up