Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

Мозъкът на хората, починали от COVID-19, е силно подобен на мозъка на хората, които умират от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, с изявено възпаление и нарушена верига, показват резултатите от аутопсично изследване публикувано в списание Nature.


"Мозъкът на пациенти, починали от тежък COVID-19, показва дълбоки молекулярни възпаления, въпреки че тези пациенти нямат регистрирани клинични признаци на неврологично увреждане", каза съавтор на изследването Тони Уайс Корей, професор неврология и неврологични науки в Станфордския университет.
Екипът му анализира мозъчна тъкан от осем души, починали от COVID-19, и 14 души, починали от други причини.
Около една трета от хоспитализираните пациенти с COVID-19 съобщават за неврологични симптоми като объркано мислене, проблеми с паметта, затруднена концентрация и депресия, отбеляза д-р Корей.
Тези проблеми могат да продължат като част от така наречения "дълъг COVID“.
Въпреки, че има значително възпаление в мозъка на починалите пациенти с COVID-19, не са открити признаци на наличие на вируса мозъчната им тъкан .


Д-р Корей посочва, че не са съгласни с извода, че вирусът се открива в мозъка на пациентите с COVID-19.
„Използвахме същите инструменти, които са използвали те - както и други, по-категорични - и наистина търсихме усилено присъствието на вируса“, каза той в съобщение за новини в Станфорд. "И не можахме да го намерим."
"Вирусната инфекция изглежда предизвиква възпалителни реакции в цялото тяло, които могат да предизвикат възпалителна реакция през кръвно-мозъчната бариера , а това, от своя страна, може да отключи невро-възпалението в мозъка", каза още д-р Крос.
"Вероятно много пациенти с COVID-19, особено тези, които съобщават или проявяват неврологични проблеми или тези, които са хоспитализирани, имат същите невро-възпалителни маркери, които видяхме при починалите хората, които изследвахме.

 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up