Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

Рекорден брой фалшиви онлайн аптеки бяха затворени в рамките на операция Pangea XIV, насочена към продажбата на фалшиви и незаконни лекарства и медицински продукти.
В операцията, координирана от INTERPOL, участваха полицейски, митнически и здравни регулаторни органи от 92 държави. В резултат на това 113 020 уеб връзки, включително уебсайтове и онлайн пазари, бяха затворени или премахнати, най-големият брой от първата операция Pangea през 2008 г.

Във Венецуела мъж беше арестуван, след като разработи платформа за електронна търговия на WhatsApp за продажба на незаконни лекарства.

Във Великобритания, в допълнение към изземването на около три милиона фалшиви лекарства и устройства на стойност над 13 милиона щатски долара, властите премахнаха и над 3100 рекламни връзки за незаконна продажба и доставка на нелицензирани лекарства и затвориха 43 уебсайта.

Фалшивите и неоторизирани комплекти за тестване на COVID-19 представляват повече от половината от всички медицински устройства, иззети през седмицата на действието (18 - 25 май), което доведе до 277 ареста в цял свят и изземване на потенциално опасни фармацевтични продукти на стойност над 23 милиона щатски долара.

В Италия властите открили над 500 000 фалшиви хирургически маски, както и 35 промишлени машини, използвани за производство и опаковане.
Тъй като пандемията принуди повече хора да преместят живота си онлайн, престъпниците бързо се насочиха към тези нови„ клиенти “, каза генералният секретар на INTERPOL Юрген Сток.

„Докато някои хора съзнателно са купували незаконни лекарства,  хиляди други жертви неволно са излагали на риск здравето си и потенциално живота си.

„Онлайн продажбата на незаконни лекарства продължава да представлява заплаха за обществената безопасност, поради което операции като Pangea остават жизненоважни в борбата с този глобален бич за здравето“, добави генералният секретар Сток.

Демонтаж на престъпни мрежи
„Тъй като престъпленията продължават да се развиват сред пандемията COVID-19, властите трябва да останат бдителни при разглобяването на престъпни мрежи, участващи в разпространението на незаконни фармацевтични продукти, особено в онлайн платформи“, каза ръководителят на Националното централно бюро на INTERPOL във Филипините, Алън C. Guisihan.

„Чрез операция„ Пангея “подкрепихме INTERPOL, регулаторната агенция за лекарства и здравни продукти в Обединеното кралство и Граничните сили за справяне със световната заплаха от фармацевтична престъпност, свързана с пандемията COVID-19. Видяхме как организираните престъпни групи реагираха на променящата се среда, но също така продължаваме да се адаптираме и да работим с партньори, за да нарушим тяхната дейност “, каза Катрин Кларк, ръководител на Международното бюро за престъпност във Великобритания от Националната агенция за престъпност.

Методи за прикриване
Проверките на около 710 000 опаковки са довели до откриването на фалшиви и незаконни лекарства, скрити сред легитимни продукти, включително дрехи, бижута, играчки, храни и бебешки продукти.
В Катар служители са открили 2 805 таблетки, скрити в кутии с печен боб.
Подкрепена от Института за фармацевтична сигурност, Службата на ООН за наркотиците и престъпността / Програмата за контрол на контейнерите на Световната митническа организация и Европол, като цяло операцията довела до изземване на около 9 милиона медицински изделия и незаконни фармацевтични продукти, включително:

Хипнотично и успокоително лекарство
хапчета за еректилна дисфункция
Медицински изделия (тестови комплекти Covid, маски, спринцовки, катетри, хирургически устройства и др.)
аналгетици / болкоуспокояващи.
анаболни стероиди
антисептици и бактерициди
противораково лекарство
антималарийни
витамини
Неразрешените и фалшивите лекарства могат да бъдат опасни по редица причини. Те могат да съдържат грешно количество активна съставка (твърде малко, твърде много или изобщо няма), да са променили срока на годност или да са били лошо съхранявани. Това означава, че те могат да бъдат неефективни или замърсени.

Повишаването на обществената информираност за потенциалните опасности от закупуването на лекарства онлайн също беше част от операция Pangea XIV. Участващите страни членки проведоха кампании в социалните медии, включително видео ръководства за това как да купуват лекарства онлайн безопасно.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up