Петък, Септември 30, 2022
Follow Us

Американските регулатори одобриха първото лекарство за пациенти с най-често срещания тип рак на белия дроб, чиито тумори имат генетична мутация, отдавна считана за нелечима с лекарства.


Администрацията по храните и лекарствата заяви в петък, че е одобрила лекарството на Amgen Lumakras за лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб с мутация при пациенти, които са се влошили след първоначално лечение с поне едно друго лекарство. Всяка година около 13 000 американски пациенти са диагностицирани с този рак и мутация.
Това е първата насочена терапия за тумори с така наречената KRAS мутация, отбелязва FDA. Този тип мутация се среща в гени, които помагат за регулиране на растежа и деленето на клетките. Мутацията участва в много видове рак.

"Днешното одобрение представлява значителна стъпка към бъдещето, при което повече пациенти ще имат персонализиран подход за лечение", заяви в изявление д-р Ричард Паздур, директор на Онкологичния център за върхови постижения на FDA.
Амджен каза, че Лумакрас, известен също като Соторазиб, ще струва 17 900 долара на месец, въпреки че повечето пациенти ще плащат по-малко в зависимост от здравната застраховка и други фактори. Ракът на белия дроб е най-често срещаният тип рак и е водещата причина за смъртност от рак в САЩ

Агенцията също така одобри диагностични тестове от две компании, които могат да определят дали пациентите имат специфичната мутация, известна като KRAS G12C, към която е насочено и лекарството.
Amgen и други производители на лекарства работят за разработването на няколко лекарства, предназначени да атакуват тумори с KRAS мутации.
"KRAS предизвиква изследователите на рака в продължение на повече от 40 години", заяви в изявление д-р Дейвид М. Рийз, ръководител на научноизследователската и развойна дейност на Amgen.
FDA одобри лекарството по ускорен график, само въз основа на ранните резултати от проучването, поради неговия потенциал и липсата на възможности за тези пациенти. Изискват се допълнителни тестове, за да се потвърди ползата от лекарството.
Проучване, включващо 124 пациенти, е показало, че при 36% от тях туморите са се свили или изчезнали. Подобренията продължават и след шест или повече месеца при почти 60% от участниците.
Честите нежелани реакции включват диария, болки в ставите и мускулите, умора и увреждане на черния дроб. FDA заяви, че лекарството трябва да бъде прекратено, ако пациентите развият чернодробно увреждане или вид белодробно заболяване.

Източник: medicalexpress.com

Какво е мнението ви за общинските болници?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up