Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

През последните години броят на диагностицираните с колоректален рак се е увеличил сред хората под 50-годишна възраст и изследователите търсят причини за това. Ново проучване, ръководено от Медицинското училище във Вашингтон в Сейнт Луис, установява връзка между консумацията на подсладени захарни напитки и повишения риск от развитие на колоректален рак при жени под 50-годишна възраст. Констатациите показват, че честата консумация на сладки напитки по време на юношеството (на възраст от 13 до 18 години) и в зряла възраст могат да увеличат риска от развитие на заболяването.


Изследването, публикувано онлайн на 6 май в списание Gut е в подкрепа на усилията за насърчаване на обществото за намаляване на консумираните количества захар.
„Колоректалният рак при по-младите хора остава сравнително рядък, но фактът, че процентът на заболелите се увеличава през последните три десетилетия е основна грижа за общественото здраве и приоритет в превенцията на рака“, каза старши автор д-р Ин Цао от Отдела за обществени здравни науки във Вашингтонския университет.
Поради нарастването на броя заболели от колоректален рак сред по-младите, средната възраст на диагностицираните спада от 72 години на 66 години.
В сравнение с жените, които пият по-малко от 240 мл. подсладени напитки на седмица, тези, които пият по 500 мл. или повече на ден, са изложени на два пъти по-голям риск от развитие на колоректален рак преди навършване на 50 годишна възраст. Изследователите изчисляват 16% увеличение на риска за всеки 240 мл. подсладени напитки на ден. Консумацията на подсладени напитки в периода 13-18 годишна възраст увеличава риска от развитие на колоректален рак с 32% с всеки консумирани над 240 мл. на ден.


Консумацията на подсладени напитки е свързана с метаболитни здравословни проблеми, като диабет тип 2 и затлъстяване, включително при деца.
По-малко се знае дали такива напитки с високо съдържание на захар могат да имат роля в нарастващата честота на колоректален рак при по-младите хора. Подобно на увеличаването на броя на случаите колоректалния рак в ранна възраст, консумацията на такива напитки се е увеличила през последните 20 години, като най-високото ниво на консумация е установено сред юноши и млади хора на възраст между 20 и 34 години.
Учените анализират данни от голямо проучване на населението, което проследява здравето на близо 116 500 медицински сестри от 1991 до 2015 г. На всеки четири години участниците са отговаряли на анкети, включващи въпроси за диетата, включително видовете и приблизителните количества на напитки, които са консумирали. От общия брой участници, над 41 000 също са били помолени да си припомнят навици от юношеството си и какви за напитки са консумирали.
Изследователите са идентифицирали 109 случая на ранен колоректален рак сред близо 116 500 участници.
"Въпреки малкия брой случаи се предполага, че приемът на захар, особено в млада възраст, играе роля при увеличаването на риска от развитие на рак на дебелото черво преди навършване на 50-годишна възраст"
Предвид нарастващия брой случай на колоректален рак при хора под 50 годишна възраст, Американското общество за борба с рака, намалява възрастта, след която се препоръчва да се извършават колоноскопии за скрининг на рак на дебелото черво, от 50 на 45 г. При фамилно обременените се препоръчва скрининга да започне дори по-рано.
Докато напитките, съдържащи захара се свързват с повишен риск от ранен колоректален рак, някои други напитки, включително мляко и кафе, са свързани с намялване на този риск. Това проучване не може да докаже категорично, че приемът на сладки напитки причинява рак на дебелото черво или че консумацията на кафе и мляко ни предпазва. Все пак учените смятат, че замяна на подсладените напитки с такива, които не съдържат захар е по-добрия избор за поддържане на добро здраве за по-дълъг период.

Източник: medicalexpress

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up