Събота, Февруари 04, 2023
Follow Us

Придобиване на колективен имунитет до май е амбициозна програма, но не е невъзможно да бъде постигнато. Това коментира пред БТВ, проф. д-р Мариана Мурджева, член на ваксинационния щаб.
„Това може да стане първо, ако имаме достатъчно количество ваксини, които са планирани по заявка и са доставени навреме. Второто условие е свързано със сериозно ваксиниране от порядъка на няколко десетки хиляди души на ден. Това е възможно при добра организация“, посочи проф. Мурджева.


Тя припомни, че във втората половина на април у нас се очаква да пристигнат над милион и половина дози от препарата на „Пфайзер/Бионтех“ момента в страната ни не са ваксинирани достатъчно хора с оглед и на доставките, които се движат под планираното.


Иначе имунният отговор при различните ваксини варира. При „Пфайзер“ например са нужни 30-35 дни за придобиване на имунитет, при „Модерна“ – 35 до 40 дни, а при „Астра Зенека“ имунитетът се изгражда 13-14 седмици от ваксината. При преболедувалите имунитет се установява 15-20 дни след началото на симптомите и достига пика си втория или третия месец.
Що се отнася за симптомите след „Астра Зенека“, които налагат консултация с лекар, това са: задуха, болка в гърдите, подуване на краката, наличие на синини, главоболие.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up