Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Всеки шести мъж с напреднал рак на простатата, има намалено обоняние и промяна на вкуса, симптоми, които може да предизвикат повишена тревожност сред пациентите, тъй като това е и страничен ефект от COVID-19, според изследователите от Tulane.


Изследване, публикувано в списанието Supportive Care in Cancer, казва, че намаленото обоняние и промяната във вкуса при някои пациенти с рак на простатата е свързано до голяма степен с понижен апетит и загуба на тегло.
Въпреки че събирането на данните за изследването е предшествало пандемията от COVID-19, резултатите показват важни последствия за пациентите с рак, подложени на хормонална терапия по време на пандемията от коронавирус.
"Искахме да се уверим, че статията споменава пациентите с напреднал рак на простатата, при които има загуба на обоняние и вкус, като страничен ефект от лечението, по време на пандемията", казва Лора Пери, докторант по психология в Tulane и един от авторите на проучването. "Тъй като това е широко известен симптом на COVID-19, то това може да е доста стресиращо за пациентите.
Лора Пери казва, че повечето инструменти за оценка на симптомите при пациенти с рак на простатата не съдържат въпроси за оценка на усещането за вкус и мирис, а всъщност се оказва, че тези въпроси биха могли да бъдат едно ценно допълненение към тези инструменти.


Проучването изследва 75 мъже с напреднал рак на простатата, на които са задавани въпроси относно апетита, гаденето по време на хранене и усещането за вкуса и мирис на храната, за период от 15 месеца. От интервюираните пациенти 17% са изпитали промяна във вкуса и 8% са имали намалено обоняние. Участниците в проучването по-често изпитват промяна във вкуса и намалено обоняние, ако са били лекувани с лекарствата денозумаб или доцетаксел. Те са по-склонни към загуба на тегло, поради влошаване на апетита и промяната на усещането за вкус. Гаденето също е свързано с по-голяма вероятност за промяна в усещането за вкус и намаляване на обонянието.
Проучването включва демографски данни, данни за прилаганото лечение, както информация за теглото на пациентите, вписани в електронните им здравни досиета.
Участниците в проучването са от района на Ню Орлиънс, САЩ, където храната и храненето са от основно значение за културата на града. Ако пациентите с рак вече не могат да се наслаждават на удоволствието, свързано с храната, това също може да им повлияе емоционално, казват изследователите.
„За пациенти с напреднал рак загубата на усещането за вкус и обоняние може да окаже дълбоко въздействие върху емоционалното им благосъстояние и способността да се ангажират с другите в социален план“, казва Лора Пери.
Въз основа на констатациите от това проучване, авторите предполагат, че клиницистите трябва редовно да разпитват пациентите за промени в усещането за вкус и мирис, особено тези от тях, при които се наблюдава загуба на тегло. Изследователите смятат, че по време на пандемията е особено важно клиницистите да информират пациентите за възможността за свързано с лечението намаляване на вкуса и обонянието, за да се намали тревожността свързана със страх от разболяване от COVID-19.

Източник: news-medical.net

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up