Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

Преди два дни, Директорът на болницата в Девня д-р Лозанов обяви пред медиите, че „COVID отделението на територията на "МБАЛ-Девня" ЕООД е принудено да преустанови работата си, поради абсурдни административни неуредици спрямо нас от страна на Национална здравноосигурителна каса, която блокира отделението, поради факта, че не подписва договора с болницата. Това не ни позволява да работим и се налага да затворим отделението в момент на пандемия".

НЗОК публикува на своята Интернет страница отговор, че „закупува качествени медицински услуги, а не издържа структури“. През последните две годни МБАЛ – Девня ЕООД е имала сключен договор с НЗОК и е изпълнявала клинични пътеки само от специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“. НЗОК е публикувала и справка, от която се вижда, че през 2019 година в болницата са били лекувани 194 души, а през 2020 – 144, някои от тях по два пъти. От касата са изчислили, че това прави по 14 пациента средно месечно.На 19 януари болницата е подала заявление за сключване на договори по КП 39 и 104 за лечение на болни с COVID-19. На 8 март е сключен договор по КП 39, но болницата иска да се плати за лечението на всички пациенти от началото на годината, което НЗОК отказва, както и отказва заплащането на 1000 лева за работа на първа линия със задна дата.
От отговора на НЗОК се разбира, че договорът за лечение на болни с COVID-19 е бил сключен, въпреки, че болницата не отговаря на всички изисквания и няма рентгеново отделение, отделени по клинична лаборатория и собствена аптека. От касата твърдят също, че според представения график, специалистите работят по два часа на ден.
Казаното не си струва и коментар. То е илюстрация къде се намираме и какъв тип проблеми решаваме. В модерния свят медиците се занимават с внедряване на технологии с информационна РНК, нанотехнологии, телемедицина и нови инвазивни методи на диагностика и лечение.
Причината за това, че се разминаваме с модерния свят не е нито в медиците в Девня, нито в служителите на НЗОК. Причина са правилата, по които работят, правила, чиято единствена цел, е усвояването на съответните бюджети.
Докато правилата са такива, бюджетите ще се усвояват, но медицината ни ще продължи да изостава от тази на богатите страни. Те за това са богати, а ние все сме бедни. Не е лош късмет, а закономерна последица на недалновидно управление. 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up