Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

Европейската агенция по лекарствата не препоръчва да се използва препаратът ивермектин за превенция и лечение на COVID-19. Това съобщи регулатора, след преглед на последните данни за лекарството. В момента лекарствата с ивермектин не са разрешени за упортеба при COVID-19 в ЕС, няма и подадени документи за разрешение за употреба, уточняват от ЕМА. Медикаментът е одобрен за употреба само за някои паразитози, както и за някои кожни заболявания като розацея също и във ветеринарната медицина.


От агенцията са оценили и последните налични данни за лечението на COVID-19 с ивермектин – лабораторни проучвания, клинични изпитвания и мета-анализи. При лабораторни тестове е установено, че ивермектин може да блокира разпространението на SARS-CoV-2 вируса, но при
много по-високи дози от за момента разрешените.
Резултатите от кличини проучвания са различни, като някои не показват никакви ползи от препарата, а други – потенциални такива.


Повечето разработки са малки и ограничени, затова ЕМА заключава, че наличните към момента данни не са достатъчни, за да се подкрепи употребата на ивермектин освен за клинични изпитвания.
Макар че препаратът се понася добре в дозите, разрешени за настоящото му приложение, страничните ефекти биха могли да нарастнат при много по-високи дози, които може да се нужни, за да се постигне концентрация на ивермектин в белите дробове, която да е
ефективна срещу вируса на COVID-19. В тази случай не може да се изключи и токсичност на лекарството, отбелязват от ЕМА. Необходими са по-нататъшни допълнителни проучвания за допълнителни изводи дали препаратът е ефективен и безопасен, допълват от ЕМА.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up