Вторник, Октомври 04, 2022
Follow Us

Докато лекарството тамоксифен намалява риска от развитие на рак на гърдата и предотвратява рецидиви, страничните ефекти карат много жени да прекратят лечението си. Проучване с участието на изследователи от Karolinska Institutet в Стокхолм установява, че много по-ниска доза от стандартната води до добър ефект с по-малко нежелани реакции при жени, при които все още не е настъпила менопаузата. Изследването, публикувано в Journal of Clinical Oncology, може да играе значителна роля в лечението на рака.


Лекарството тамоксифен се използва повече от 40 години за намаляване на риска от рецидив при жени, лекувани от рак на гърдата. Също така е одобрено като профилактично средство за жени с наследствен по-висок риск от развитие рак на гърдата.
Жените, при които гърдите са относително голямо количество фиброзна жлезиста тъкан към мастна тъкан, са с четири до шест пъти по-висок риск от развитие на рак на гърдата.
Както плътната тъкан на гърдата, така и туморите изглеждат бели при мамографии, което затруднява откриването на туморите. Тамоксифен намалява плътността на гърдата и по този начин помага за подобряване на изображението при мамографско изследване.
Въпреки факта, че тамоксифенът намалява риска от рак на гърдата с до 40 процента, той се използва сравнително рядко като профилактично средство за здрави жени с повишен риск от заболяването.
Почти половината от жените, които приемат тамоксифен, за да предотвратят рецидив на заболяването, прекратяват лечението преждевременно, поради редица известни нежелани реакции, включително симптоми, подобни на менопаузата, като зачервяване, изпотяване, безсъние и различни гинекологични проблеми.
Рентгенолози, онколози и изследователи от Stockholm Sodersjukhuset Breast Centre, Университета в Лунд и Karolinska Institutet са изследвали ефекта на тамоксифен върху плътността на гърдите при по-ниска доза от стандартните 20 mg.


Проучването стартира през 2016 г. и включва 1440 жени на възраст между 40 и 74.Жените са разпределени на случаен принцип в шест групи от по 240 жени - пет експериментални групи, които са получавали определена доза тамоксифен (1 2,5, 5, 10 или 20 mg) плюс група плацебо.
Преди и след шестмесечното лечение се сравнява плътността на гърдите на участничките в изследването. Жените също са били помолени да съобщават за всякакви странични ефекти, използвайки специално разработено приложение.
"Доказано е, че тамоксифенът намалява плътност на гърдите", казва главният изследовател професор Пер Хол от Катедрата по медицинска епидемиология и биостатистика, Karolinska Institutet. "Установената доза тамоксифен е 20 mg, но се оказва, че и дози от 2,5, 5 и 10 mg намаляват плътността точно толкова, колкото и дози от 20 mg. В същото време нежеланите реакции, съобщени от групата с 2,5 mg, са намалени с 50 процента в сравнение с жените, които са получили дозата от 20 mg. "
Следващата стъпка за изследователите е да проучат дали 2,5 mg тамоксифен също намалява риска от развитие на рак на гърдата идали може да се използва за предотвратяване както на първа поява, така и на рецидив.
"Такова намаляване на дозата може потенциално да увеличи броя на пациентите, които завършват лечението си", казва той.
В момента няма превенция на рака на гърдата, освен профилактични прегледи и проследяване на жените, при коиото има наследствена обремененост и трябва да се работи по създаване на медикаменти за превенция, смята професор Пер Хол.

Източник: /medicalxpress.com 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Най-новите статии

Log in or Sign up