Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини, а не в готовността на ОПЛ да извършват тази ваксинация. Това сочат изводите от проведена анкета сред 607 общопрактикуващи лекари в България, които съставляват 15% от семейните медици у нас, разпространена от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Личните лекари са получили 28% от заявените дози. 73% от тях са заявили между 50 и 200 дози, но са получили между 10 и 40. Към 12-ти март 78% от личните лекари са поставили и между 10 и 40 ваксини на пациентите си. В тази връзка от НСОПЛБ посочват, че е налице внушително несъответствие между заявени и получени дози ваксина, което води до лишаване от възможност за изпълнение на масова имунизация от ОПЛ, въпреки явната и заявената готовност от тяхна страна, както и желание от пациентите.

Общият брой заявени дози от ОПЛ, съотестващ на броя записани за ваксинация лица към 12-ти март, е 67 530, или средно по 112 дози на един медик.

Общопрактукуващите лекари правят необходимото за максимално оползотворяване на недостатъчните дози ваксини, категорични са от там.

Почти наравно отговарят медиците на въпроса дали са използвали възможността да поставят 11-тата доза от флакон на ваксината на „АстраЗенека“, като положително са отговорили 50,8% от участвалите в допитването.

На 50,6% от ОПЛ се е наложило да посетят РЗИ между 1-3 пъти, без да получат ваксина, а 69% от тях са посетили РЗИ повече от веднъж, за да получат такава. 70% от тях са чакали над два часа за ваксини. Почти всички запитани лични лекари (97,7%) са поставяли в амбулаториите си продукта на Астра Зенека, въпреки че по-голямата част от пациентите им, или 65,8% са заявили, че предпочитат иРНК ваксина. Предпочитанията на пациентите налагат да се осигурят иРНК ваксини и на ОПЛ, което отново поставя въпроса с логистиката, заявяват от сдружението.

Само на няколко, малко на брой, места има изключения от общото правило, където ОПЛ са уведомявани, не са чакали (по стечение на обстоятелствата практиката е била в съседство до РЗИ), служебно лице е доставило на място ваксините и т.н., но и в тези случаи недостатъчността е налице, допълват от сдружението.

78,9% от общопрактикуващите лекари заявяват готовност да поставят масово и иРНК ваксини. Почти толкова е и броят на медиците, които отговарят отрицателно на въпроса дали всеки ден получават обаждане от здравните инспекции за получаване на ваксините и гарантиран брой дози.

Лошата логистика при предоставянето на ваксините, както и разнопосочните послания, които пораждат недоверие, според НСОПЛБ води до демотивация на медиците да извършват дейността си, както и до демотивация на пациентите. След спирането на векторната ваксина на Астра Зенека се наблюдава разколебаване в част от хората, които са били заявили желание за ваксинация, както и промяна на избора, изтъкват от сдружението.

Личните лекари са категорични, че в условията на пандемия и кампания за бърза, масова ваксинация, институциите са длъжни да осигурят максимално гъвкава логистика. Според тях приоритетно трябва да се доставят до ОПЛ необходимите ваксини на заявилите се при тях пациенти, които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец. До приключване на тази част от кампанията, имунизацията в пунктовете за ваксинация трябва да обхваща само хората, които подлежат на втора доза, когато първата е поставена там, както и неосигурените лица, които са трайно отдалечени от семейния си лекар или лекарят е в невъзможност по здравословни причини да извърши имунизацията, но с условие те да отговарят на критерия за повишен риск поради здравословното си състояние. Според джипитата, ако има достатъчно ваксини, за това ще са нужни десет дни.

Личните лекари настояват на сайта на всяка РЗИ и МЗ да има информация за наличните и предоставени вид и брой дози ваксини на ОПЛ и пунктовете за имунизация, която да се актуализира ежедневно. Те искат и при потърсен съвет от Спешна помощ по повод нежелана реакция в рамките на 48 часа след поставяне на ваксината, от там да осъществят консултация, независимо от това кой е извършил имунизацията.

Те са на мнение, че трябва да започне едновременно зареждане с ваксини от всеки вид на всички места, в които се осъществява масовата ваксинация в съотношение 3 към 1 за ОПЛ и пунктовете. Друго тяхно искане е да се обяви публично, че иРНК ваксини ще се поставят и при ОПЛ, и пациентите могат да заявят избора си.

В същото време те са на мнение, че трябва се говори публично за възможност за избор на ваксина, единствено и само ако има осигурена такава във всяко място, където се провежда масовата ваксинация.

При едно получаване на ваксини на личен лекар да се предоставят не по-малко от 60 дози от всяка заявена ваксина, освен ако той изрично не е заявил по-малки количества, а при осигурен достатъчен брой дози в национален мащаб, да се даде цялото заявено към датата на получаване количество, настояват още ОПЛ. Изключения според тях може да се допускат само за иРНК ваксините поради по- краткия срок за съхранение в обикновен хладилник, които да са съобразени с планирания за ваксиниране график.

Те предлагат още един лекар да може да получава количествата и за други колеги, с които работи в непосредствена близост, както и ваксините да се доставят чрез органите на МВР или чрез специална куриерска услуга, което да е ангажимент на МЗ.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up