Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

Отговорът на първия въпрос е лесен – първи трябва да се ваксинират хората, които са най-застрашени. Кои са те?
По данни на Американския център за превенция и контрол на заразните болести 81,1% от починалите с КОВИД в САЩ са хора на възраст над 65 годишна възраст. Едва 2,5% от починалите са на възраст под 45 години.

За България данни за починалите по възраст не са публикувани на официалния правителствен портал. Можем да приемем, че са подобни на тези в САЩ, защото вируса не се интересува от гражданството на гостроприемника.
Другата категория застрашени са болни с определи хронични заболявания. Според Националния план за ваксиниране срещу Ковид, общият брой на тези две групи хора е 1.9 милиона. Тоест, нужни са ни 3.8 милиона ваксини, ако всички се ваксинират.
Как да стане най-бързо?
Най-бързо ще стане, ако имунизирането на възрастните и хронично болните се осъществи изцяло от общопрактикуващите лекари. Ако получим например 500 000 ваксини и те бъдат доставени на личните лекари(близо 5000 души), на всеки от тях ще се паднат по средно 100 ваксини (10-15 флакона), които той би могъл да постави за една-две седмици без дори да прекъсва за дълго основаната си работа. Ваксинацията ще започне от най-възрастните и постепенно ще върви към по-младите от списъка с пациенти. Личните лекари така или иначе имунизират стотици хиляди деца всяка година, така, че за тях това е една рутинна работа. За да се свърши бързо и ефективно, трябва да бъде и добре заплатена.
Няма нужда от никакви ваксинационни центрове, показни убождания и приказки от сутрин до вечер. Няма нужда и от зелени, червени или пембени коридори. Хрумването на Борисов за тях служи добре на предизборната пропаганда, но само обърква процеса на имунизация.



Така, след като имунизираме хората над 65 годишна възраст и хората с тежки хронични заболявания, можем да премахнем всички ограничителни мерки, защото ще сме предотвратили 4/5 от тежките случаи, завършващи летално, а здравната система без проблем може да се погрижи за останалите, ако се разболеят и заболяването им се усложни.
От Правителството се искат две неща:
1. Да осигури ваксините
2. Да ги достави на личните лекари
От НЗОК се иска:
1. Да плати на личните лекари
2. Да контролира процеса.
Просто е.
Д-р Стойчо Кацаров

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up