Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

Един от съществуващите видове рак на кръвта може да стане по-чувствителен към химиотерапията ако се използва антибиотик, който понастоящем се използва за лечение на диария, според ново изследване, публикувано на 24.02.2021 г. в Science Translational Medicine.
Финансирано от Cancer Research UK и Blood Cancer UK, изследването се стреми да се справи с определен тип остра миелоидна левкемия , която съдържа генетична промяна, известна като MLL, чрез изследване на произхода на болестта.


Този тип левкемия, често наричан MLL-AML, има особено лоша прогноза, тъй като бързо става устойчив на стандартните химиотерапии, използвани за лечението му. Справянето с тази резистентност е основно предизвикателство за успешно лечение на болестта, тъй като може да остави пациентите без други възможности.
Мишел Мичъл, главен изпълнителен директор на Cancer Research UK, казва: „Резистентността към лечението е едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени учените, изследващи рака, а научаването, че няма други възможности за лечение, е разбираемо едно от най-лошите неща, които пациентът може да чуе.
Това изследване демонстрира как изучаването на основите на раковите заболявания може да доведе до изненадващи открития, а така също и да осъзнаването че може би вече имаме широк спектър от лекарства, които биха могли да помогнат за засилване на ефекта от лечението на рака, прилагано до момента. ”!
Водени от професор Ерик Со от King's College в Лондон, изследователите за първи път изучават как острата миелоидна левкимия и конкретно нейната разновидност, нарична MLL-AML се развива при хората, като установяват нов начин за моделиране на това как стволовите клетки, които образуват нашата кръв, могат да се превърнат в остра миелоидна левкимия, когато са засегнати от генетичната промяна на MLL .
„След като работихме върху изследванията, които хвърлят светлина върху произхода на MLL левкемия при мишки преди 18 години, това развитие е важна стъпка напред за изследванията на острата миелоидна левкимия и предоставя нов път за скрининг и идентифициране на нови цели за лечение“, казва проф.Со .
Използвайки новия подход, проф.Со и неговият екип са установили, че болестта може да произхожда от 2 различни типа клетки, като едната води до по-устойчиво заболяване от другата.


Проучването на по-резистентния тип в детайли показва, че при него се произвежда много повече от определен протеин от другия тип левкимия.Този протеин може да бъде отговорен за това да го направи по-устойчив на химиотерапията.
Следващата стъпка за екипа е да се намери лекарство, което може или да спре производството на открития протеин (ABCC3), или да му попречи да действа. Разглеждайки съществуващите изследвания, те са открии скорошна статия, която показва, че фидаксомицин (антибиотик, предписван в момента за лечение на диария, причинена от бактерията C. Difficile) е ефективен при инхибиране на протеина ABCC3.
Изследователите са установили, при тестове с миши модели, че този антибиотик е подпомогнал увеличаване на чувствителността на MLL-AML към химиотерапията.
Сега предстои фидаксомицин да бъде тестван в клични проучвания.
Тъй като фидаксомицинът вече се използва за лечение на диария и е доказано, че е безопасен, изследователите се надяват, че изпитването може да бъде организирано сравнително бързо и да даде нова надежда за пациенти, които нямат други възможности.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

Източник: cancerresearchuk.

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up