Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

Вече записваме пациенти за след две - три седмици и не можем да поемем всички желаещи и чакащи за различни сърдечно -съдови операции, което е прецедент“, каза пред БНР д-р Асен Келчев, началник на отделението по кардиохирургия към УМБАЛ "Аджибадем Сити клиник - Сърдечно-съдов център".


„Това са пациенти със заболявания на аортната клапа и пациенти със заболявания на митралната клапа. Изключение правят пациентите с исхемична болест на сърцето, които отиват на лекар с т. нар. нестабилна стенокардия, и те подлежат повече на хирургия в ускорен порядък, а също и пациенти със значителни стеснения на аортната клапа, те също се оперират веднага, защото това състояние може да предизвика сърдечна недостатъчност или загуба на съзнание.“ Това посочи каридохирургът:

„Нашият опит сочи, че пациенти, преболедували леко или по–тежко Covid – 19 трябва да отложат с поне три месеца операциите си. Защото ранното им опериране не води до добри резултати – това е нещо което не е споменато никъде в литературата, но на мен ми прави впечатление, и ако може тези операции на пациенти след Covid да бъдат поне след три месеца от позитивния PCR – тест. По–ранното опериране носи риск от усложнения на дихателната система, усложнения от тромботичен или хеморагичен характер".

Д–р Келчев посочи също, че при хипертоницитеq боледуващи с Covid–19, кръвното налягане се повишава още повече в началото на болестта, затова дозите от лекарствата им за кръвно трябва да се увеличат по време на лечението. След това процесите се връщат в предишните граници и дозите също, като това протича в рамките на месец - месец и половина.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up