Вторник, Май 17, 2022
Follow Us

„Вероятно следващите пандемии ще бъдат отново вирусни, но да не забравяме, че могат да бъдат и бактериални. Трябва да се подготвим и за подобен вариант. Бактериите могат да се усъвършенстват и да победят антибиотика. Причината е безконтролното му прилагане. Постоянно чувам от близки „бях на лекар и той дори един антибиотик не ми предписа”. Това заяви в ефира на Нова ТВ” доц. Любомира Николаева–Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ.

 

По думите й пандемията от COVID-19 нито е най-голямата, нито е най-унищожителната в историята на човечеството. „Пандемии и епидемии винаги е имало и ще има. Само преди век грипната пандемия е отнела между 20 и 50 милиона живота. Тоест, повече от жертвите на Първата световна война”, поясни Гломб.

И допълни, че СЗО има списък от десетина болести, които са предполагаемите причинители на бъдещи пандемии. „В него са например Кримска хеморагична треска, вирусът Зика, Ебола и тн.”, уточни вирусологът.

Доц. Любомира Николаева–Гломб коментира и новината, че вече мутиралият британски вариант на COVID-19 отново е мутирал.

„Британците заложиха на специален институт, който се занимава само с коронавируса. Оказа, че върху британския вариант, който циркулира в Англия, се е появила известната мутация 484К, при която една аминокиселина е заменена с друга. Тя е характерна за южноафриканския щам. Предполагам, че това няма да бъде голям проблем. Преболедувалите и ваксинираните просто ще имат леко по-слаб имунитет, а не липсващ. В Националния център по заразни и паразитни болести имаме машини и специалисти, които извършват изследвания на щамовете. До момента при 33 проби е установен британския вариант. Търсим и южноафриканския и бразилския”, уточни Гломб.

По думите й е нормално броя на заразените леко да се повиши, защото мерките у нас се разхлабват. „Най-важно е да няма паника. Децата над 12-годишна възраст предават вируса по-лесно, както възрастните. Тези в детската градина и началните училища имат по-малко рецептори и вирусът се прикрепя по-трудно”, коментира още вирусологът.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Трябва ли държавата да осигури медицинската помощ на бежанците от Украина
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up