Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

Британският вариант на коронавируса вече циркулира у нас. Оказва се, че заразените с него по-рядко губят вкус и обоняние, отколкото инфектираните със стария вид на COVID-19. Това сочат резултатите от проучване на Националната статистическа служба на Великобритания, в което са се включили общо 6000 инфектирани.


При британския вариант няма нови непознати симптоми, но пациентите по-често се оплакват от главоболие, мускулни болки, възпалено гърло, слабост и кашлица. Най-често британският вариант се проявява с кашлицата, от която се оплакват 35% Следва умора и слабост и главоболие. При другия вариант – най-често срещаните  симптоми са главоболие при 30% от участниците, следват силна умора и кашлица.

От загуба на вкус и обоняние се оплакват 15% от инфектираните с британския щам срещу 18% от заразените със стария вариант на коронавируса.

„В последните няколко месеца забелязах, че хората все по-малко идват със симптоми на болно гърло, а със задух и трудна за овладяване кашлица. Лечението си върви и хората, слава богу, се оправят“, обясни проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" към НЦЗПБ пред БНТ. Няма данни за по-тежко протичане при новите варианти, смятат наши вирусолози. „Може да се допусне, че е възможно възпалителният процес да се развие по-бързо и това да доведе до бързо прогресиране“, заяви проф. Корсун. Тя казва, че от установените досега 33 случая на британски вирус, само един е пътувал до Острова. „Това означава, че британският вариант вече циркулира, доказан е в различни краища на страната и може да се очаква през следващите седмици да се
разпространи“, казва проф. Корсун. У нас засега не са установени пациенти, заразени с вариантите от Бразилия и Южна Африка.

 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up