Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Ваксината на "Астра Зенека" стана третата в Европейския съюз, одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за използване срещу коронавирус. Новината бе съобщена първо в профила на ЕМА в "Туитър", както и в последвало прессъобщение. Това добавя векторната ваксина на британско-шведската компания и Оксфордския университет към двете РНК ваксини - тази на "Пфайзер" и "Бионтех" и другата на "Модерна" - които получиха разрешение за използване на пазара на ЕС в последния месец. Както и при другите ваксини, става дума за "условно одобрение" за европейския пазар - то е обвързано с предоставяне на още данни от компанията.

Окончателното решение е на Европейската комисия, но то се смята за формалност и в предишните два случая дойде часове след реакцията на ЕМА.

По-рано днес, след дни на спорове между "Астра Зенека" и Европейския съюз заради обявено забавяне на доставките, Брюксел публикува със съгласието на компанията договора, сключен за доставка на ваксини. Той сочи, че "Астра Зенека" би следвало да предоставя дози на държавите в ЕС и от заводите си във Великобритания.Германската Постоянна комисия по ваксинациите даде своята оценка за имунизационния препарат на AstraZeneca срещу Ковид-19. Комисията обяви, че и той може да бъде използван като ваксина срещу коронавируса, но препоръчва да се прилага само при хора между 18 и 64 години. "Към момента няма достатъчно данни, за да се оцени ефективността на препарата при хората над 65 години", се казва в аргументацията на Постоянната комисия по ваксините.

През последните дни в няколко медии се появиха твърдения, според които ваксината на AstraZeneca "почти не действа при хората над 65 години". При тази възрастова група ефикасността била едва 8%. Фармацевтичният концерн опроверга информацията и посочи, че това е напълно невярно число. И германското министерство на здравеопазването отхвърли тези твърдения.

Още през ноември 2020 стана ясно, че в процеса на клиничните изследвания на оксфордската ваксина са били допуснати пропуски при дозирането, което веднага предизвика бурни критики на експертно ниво - не спрямо самата ваксина, а относно методиката за отчет на AstraZeneca и нейната информационна политика.

AstraZeneca e фирмата, от която България е поръчала най-голям брой ваксини - 4,5 милиона дози.Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up