Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Аз се притеснявам повече от южноафриканския вариант на коронавируса, отколкото от британския. Той е по-неприятен, тъй като предизвиква по-тежко заболяване, има по-голяма смъртност и при него намалява средната възраст на смъртността". Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

 

По думите му обаче южноафриканският щам е по-слабо разпространен от британския. „Сериозните мерки в много страни са дали резултат, тъй като този щам е открит при много малко случаи. В България също ще се проведе изследване, което да провери за наличието на варианта“, каза още той. По думите му вече е потвърдено, че британският вариант на COVID е по-заразен. „У нас в момента 10 души заразяват 6-7 други, във Великобритания се заразяват 27. В България са открити 8 заразени с британския щам. Това е потвърдено чрез насочено изследване към хора, завърнали се от Острова у нас.

„Концентрацията на новия щам в горните дихателни пътища е между 10 и 100 пъти по-голяма. За това се отказваме от шалове, яки, шлемове, тъй като те няма как да спрат заразяването с вируса. Това, което със сигурност знаем, е, че се предава много по-лесно от обикновения. Но протича без особени симптоми, за разлика от южноафриканския”, заяви доц. Кунчев.

„Шлемът предпазва с пъти по-малко от обикновената хирургична маска. Дори ползването на такава маска, но правилното, е напълно достатъчно за предпазване на обикновения човек в обикновени условия”, добави доц. Кунчев.

Той подчерта, че маските предпазват околните, а не болния. „Болният или носителят без клиника, разпръсква вируса, и ако има преграда, това сваля до голяма степен риска. Маската обаче не трябва да се носи повече от 2-3 часа, тъй като се навлажнява и става пропусклива“, каза доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор определи бързите темпове на ваксинация в Израел като много интересни, а данните от страната - като необичайни.

„Половината население вече е имунизирано. Там има джобове от хора, които отказват да се ваксинират и ще създават проблеми. В Израел са се разболели 0.017% от ваксинираните. Което значи, че от няколко милиона са се разболели 22-ма души до днес. Това е абсолютно приемливо. При всяка една ваксина има хора, които не реагират. Каквото и антигенно дразнене да му направиш, той не изгражда имунитет при никакви условия. Добрата новина тук е, че тази заболяемост се дължи на ново разпространение на вируса, но не е свързана с ползването на ваксината”, каза още той.

Той потвърди, че за ваксината на Moderna вече има информация, че има много по-малко антитела срещу южноафриканския щам, отколкото към нормалния вирус. Технологията на ваксините обаче щяла да позволи да се направят промени към мутациите, които ще продължат да се появяват, ако вирусът не се спре.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up