Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Има доказателства в изследователски лаборатории, че серуми на тези пациенти, които са преболедували COVID-19, и в които се откриват неутрализиращи антитела, могат да неутрализират британския мутантен вариант. Науката доказва, че преболедувалите биха могли да бъдат защитени от новия вариант“. Това заяви ректорът на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб проф. Мариана Мурджева пред bTV.

Специалистът обаче припомни, че към момента има и други мутации на вируса – южноафриканският и бразилският, за които все още се правят изследвания по въпроса.

Запитана дали да очакваме нова вълна, тя отговори, че ако има нова епидемична вълна с участието на този вариант на вируса, случаите неиминуемо ще бъдат много и това ще се отрази на здравна система. Не трябва да забравяме, че сега сме по-добре подготвени от есента, подчерта все пак проф. Мурджева. Тя припомни, че към много лечебни заведения има изградени COVID структури.

Проф. Мурджева обясни, че заразността на новия вариант варира между 50 и 70%, но все още няма данни за смъртността.

Специалистът коментира и ефикасността на прилаганите в момента две ваксини, като посочи, че тя е над 94%. Изследванията от имунния отговор на преболедували показват, че те могат да неутрализират британския щам. Аналогично на това са и очакванията, че ваксините могат да индуцират имунен отговор чрез наличието на антитела, които да неутрилизират и британския вариант“, заяви тя.

Забавянето на доставките на ваксините не зависи от политиката на нашата страна, известно е, че това се случва във всички страни в Европа. Ако ние имаме доставката, която е планирана, не бихме имали опасения, че тези два милиона няма да се ваксинират, допълни още проф. Мурджева.

Колективният имунутет може да се осигури само чрез ваксина, а не чрез преболедуване, категорична беше тя.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up