Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

Бабин ден е, акушерките празнуват. Този ден в болницата започва с ритуал - измиват ръцете на най-опитната акушерка, пожелават здраве на всички майки да се раждат много и здрави бебета, екипът да е здрав и в неговите благословени ръце да се раждат дечица. Така започва и денят в САГБАЛ "Света София", каза пред БНР главната акушерка на болницата Мая Бонева.

 

Във време на пандемия трябваше да се учим в движение на много неща, ситуацията беше динамична, защото животът идва всеки ден, непрекъснато се раждат деца и ние отговорихме на това предизвикателство, посрещайки новия живот, отбеляза Мая Бонева.

Проблемът с кадрите в акушерството стои с цялата си тежест, но той не е от днес, натрупан е във времето, в последните месеци - с особена сложност.

"Факт е, че кадрите не достигат, факт е, че младите кадри са малко, не можем да осъществяваме приемствеността и подмладяването на екипа", подчерта акушерката.

Според нея един от аспектите е липсата на интерес у младите хора към тази професия.

"Два пъти по-малко акушерки има в България, които работят в момента и упражняват тази професия", посочи Мая Бонева.

Акушерската професия е регулирана професия и трябва да има намеса на държавата, този процес вече е започнал, каза още тя. Професията е с обществено значение.

Работата на акушерката е и изключително емоционална - думите не стигат да се опишат чувствата, че си бил до майката в един изключително съкровен момент от нейния живот, да чуеш първия звук, който издава едно новородено бебе.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up