Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Нашият биологичен или циркаден часовник синхронизира всички телесни процеси с естествените ритми на светлината и тъмнината. Тогава не е учудващо, че нарушаването на биолгичния ритъм на тялото може да предизвика хаос в човешкия оранизъм. Всъщност проучванията показват, че когато циркадните ритми се нарушават чрез лишаване от сън, часова разлика при самолетни полети или работа на смени, има повишена честота на някои видове рак, включително рак на простатата, който е втората водеща причина за смъртност от рак при мъжете в САЩ.

 

Тъй като виждат спешна необходимост от разработване на нови терапевтични подходи при рак на простатата, изследователи от Sidney Kimmel Cancer—Jefferson Health (SKCC) в САЩ изследват циркадния ритъм и откриват неочакваната роля на  гена CRY-1 при прогресията на рака. Изследването е публикувано на 15 януари 2021г. в Nature Communications.

„Когато анализирахме данните на случаите на рак при различни пациенти, бе установено, че циркадният фактор CRY-1 се увеличава в късен стадий на рак на простатата и е силно асоцииран с лоши резултати“, обяснява д-р Карън Кнудсен, изпълнителен вицепрезидент на отдела, занимаваща се с онкологичните заболявания в Jefferson Health и старши автор на изследването. "Въпреки това, ролята на CRY-1 в развитието и прогресията на онкологичните заболявания все още не е достатъчно проучена."

Обикновено терапията за рак на простатата включва потискане на мъжкия хормон андроген и / или андрогенния рецептор, тъй като туморите на простатата изискват андрогените да се развият и да преминат към напреднало заболяване. Със своите сътрудници в САЩ и Европа изследователите установяват, че CRY-1 се индуцира от андрогенния рецептор в тъканта на тумора при проби, взети от различни пациенти.

"Това беше ясна индикация за връзката на CRY-1 с рака на простатата", казва д-р Айше Шафи, докторант в лабораторията на д-р Кнудсен и първи автор на изследването. "Докато разглеждахме по-нататък ролята на CRY1, неочаквано установихме, че циркадният фактор променя начина, по който ДНК в раковите клетки се възстановява."

 

Лечението на рака има за цел да увреди ДНК в раковите клетки и да причини дефекти в механизмите за възстановяване; в крайна сметка клетките се самоунищожават. Изследователите проучват възможната роля на CRY-1 във възстановяването на ДНК в култивирани клетки, животински модели и тъкани, взети от пациенти с рак на простатата. Те първо предизвикват увреждане на ДНК чрез излагане на раковите клетки на радиация и установяват, че нивата на CRY-1 се повишават, което показва, че ДНК в раковите келтки реагира на този вид увреждане. Те също така откриват, че CRY-1 директно регулира наличието на фактори, важни за процеса на възстановяване на ДНК, и променя начина, по който раковите клетки реагират на увреждането на ДНК. Констатациите показват, че CRY-1 може да има защитен ефект срещу терапиите, насочени към уврежане на ДНК на раковите клетки.

„Фактът, че CRY-1 е повишен при рак на простатата в късен стадий, може да обясни защо андроген насоченото лечение, става неефективно на тези по-късни етапи“, казва д-р Шафи.

„Не само че очертахме ролята на CRY-1 извън стандартната му функция в циркадните ритми, но констатациите на д-р Шафи са първите, които разкриват начинът, по който CRY1 допринася за агресивността на заболяването“, добавя д-р Кнудсен. Ето защо ролята му ще бъде проучвана занапред за създаване на успешни терапии за рак на простатата.

В бъдеще екипът планира да проучи как най-добре да се насочи и блокира CRY-1 и какви други съществуващи терапии могат да действат синергично, за да възпрепятстват възстановяването на ДНК на клетките на туморите на простатата. Те също така планират да проучат повече гени, имащи отношение към циркадния ритъм и да определят как нарушенията му могат да повлияят на лечението на рака.

„Доказано е, че нарушенията на циркадния ритъм на тялото могат да повлияят на ефикасността на лечението, но също така, че съобразяването на лечението в съответствие с естествените ритми на организма или прилагането на терапия в определени часове от деня може да бъде от полза“, обяснява д-р Кнудсен.

"Нашите открития отварят множество важни изследователски въпроси, изследващи връзката между циркадния ритъм на човешкия организъм и рака.", казва още д-р Кнудсен.

Източник: medicalxpress.com

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up