Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

УМБАЛ “Еврохоспитал Пловдив Пловдив“ приема първите си пациенти през м. Март 2012 г. Разполага с най – съвременна апаратура на водещи световни фирми, а част от екипа и са изявени и доказали се в своята област специалисти. През 2016г. с решение на Министерски съвет е определена за Университетска болница.
УМБАЛ “Еврохоспитал Пловдив” ООД обслужва пациенти не само от Пловдив и Пловдивска област, а и от цялата страна. Факт е, че в лечебното заведение през годината се лекуват пациенти от всичките 28 области на Република България. Болницата има сключен договор с НЗОК за работа по 81 клинични пътеки.

От 2020г. тя е част от лечебните заведения покрили критериите на „Добра болница“ . Сайтът сертифицира болниците покрили 10 обективни критерия, които гарантират, че пациентите имам достъп до информацията, която им е необходима, за да направят информиран избор към кое лечебно заведение да се насочат.

За това как  Добрите болници остават добри и по време на пандемия, разговаряме с управителя на УМБАЛ “Еврохоспитал Пловдив“ д-р Димитър Димитров.

Д-р Димитров, вече почти година болниците работят в условия на пандемия. Сега ли е по – трудно или в началото, когато имаше повече неизвестни?

Нашата болница стартира лечението на болните от COVID – 19 през месец септември 2020г., преди това наши екипи бяха командировани в университетската болница „Св. Георги“. Разбира се, в началото имаше доста неизвестни, които трябваше да преодолеем и смятам, че вече успяхме да създадем една добра организация на работа, структурирахме на много добро ниво отделението за лечение на пациенти с Ковид. Да, в началото беше по – трудно, но в месеците с увеличаването броя на пациентите, натоварването на екипите беше значително. От месец ноември започнахме да лекуваме и тежките случаи. Към момента болницата разполага с 36 легла за пациенти с коронавирус. Обособихме втори интензивен сектор, което натовари екипът в ОАИЛ, тъй като трябваше да се грижат и за болните във реанимация към хирургично отделение и за пациентите в Ковид отделението. Успяхме да се справим и към днешна дата ситуацията е вече много по – спокойна. От стартирането на отделението в болницата сме излекували над 300 пациента, в това число и тежки случаи. Имаме много благодарствени писма и отзиви от пациенти, най – малките от които са ученици от I “б” клас на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” от село Първенец, както и от II “б” клас на СУ “Св. Паисий Хилендарски” – Пловдив. Децата ни изпратиха много топли и истински послания и рисунки, които още красят Ковид отделението и разбира се стоплят сърцата на всички с искреността и благодарността си.

II Б клас 6

Плановите операции са спрени вече трети месец. Оправдано ли е това решение според Вас и как се отразява и на Вас, като лечебно заведения и на пациентите?

Да, със заповедта на здравния министър се спря плановият прием, с изключение на спешните и онкологичните заболявания. Това до известна степен намали натоварването в останалите структури и вероятността за вътреболнична инфекция. Това естествено се отрази върху приходите на лечебното заведение. Лечението на пациенти с Ковид инфекция, въпреки клиничната пътека е доста сериозен разход. Само кислородът, който използвахме за месец ноември е в размер на 22 000 лева. Аз не съм човекът, който да дава оценка дали решението за спиране на плановите операции е оправдано, но смятам, че като цяло това не се отразява добре на лечебните заведения. Естествено тази заповед ограничи достъпа на пациентите с други заболявания до лечебното заведение.

evrohospital

Все пак 10 месеца са дълъг период за извънредна ситуация, имали ли сте вероятно и моменти на сътресение или трудности, кои са приоритетите на УМБАЛ „Еврохоспитал“ и кои са водещите мотиви, когато трябва да се вземат трудни решения?

В условията на пандемия, на натоварване на болниците и отделенията с лечението на пациентите с Ковид, вземането на трудни решения е почти ежедневие. Особено през месец октомври и ноември болницата беше поставена под сериозен натиск да се приемат пациенти, включително идващи от бърза помощ, тогава ежедневно трябваше да се вземат решения относно капацитета на Ковид отделението, да се прецени кои от тях имат нужда от болнично лечение и да бъдат хоспитализирани. Тук като управител, на първо място най – вече приоритетите за мен бяха интереса и здравето на пациента, както и сигурността и здравето на персонала, защото в крайна сметка тези пациенти трябва да бъдат лекувани. Защото легла има, но трябва да има и персонал, който да се грижи за тези болни. Трудности имаше и при сформирането на екипите, които да покриват 24 – часовата дейност в отделението за лечение на пациенти с COVID – 19.

Как успявате да гарантирате сигурност на пациентите, които са извън Ковид отделенията, правят ли се тестове преди прием и достатъчно ли е финансирането от НЗОК в това отделение?

Още от началото на месец април, при постъпването при нас, на всеки пациент се правеше бърз тест за антитела. В последствие въведохме и антигенните тестове. По това време за бързите тестове не се осигуряваше финансиране, за което бях атакуван, но сега съвсем отговорно мога да заявя, че към момента ние нямаме регистрирано вътреболнично заразяване на пациент или персонал с ковид инфекция. Това бе решение на управата и даваше информация да се предприемат съответните мерки. А при болнично лечение, той биваше изолиран в самостоятелна стая и по този начин не допуснахме смесване на потока на пациенти. В момента прилагаме скринингово изследване с бързи антигенни тестове преди хоспитализацията на пациентите. С промените в законовата уредба, цената на теста влезе в клиничната пътека, така, че към настоящият момент пациентите на заплащат никаква сума за тези тестове. Сега сме в процес на пускане и на PСR – лабораторията към медицинския център, която в момента изчаква документите за сключване на договор със здравната каса.

evro

Получавате ли помощ от държавата, от дарители? Обезпечени ли сте с предпазни облекла, медикаменти, респиратори и т.н.?

На този етап от държавата сме получили сумите по оперативната програма, за лечение на пациентите с ковид инфекция за медиците на първа линия. Имаме направени и две дарения, благодарение на които закупихме дихателен апарат, а за сметка на болницата закупихме и втори такъв. По този начин имаме дихателни апарати и в двете структури – в Ковид отделението и в отделението по реанимация. За наша сметка се обезпечихме с лични предпазни средства в началото, в последните месеци получаваме такива и от държавата чрез РЗИ Пловдив. Налага се обаче допълнително и ние да си закупуваме, тъй като не са достатъчни, за да може да обезпечим персонала с лични предпазни средства.

Каква е равносметката Ви за 2020г. И във финансово и в професионално отношение? Имаше ли положителни аспекти в нея и какви?

Обръщайки поглед назад бих казал, че 2020г. е неповторима година, предвид това, че ние досега не сме работили в условията на пандемия. Смело мога да заявя, че лечебното заведение успя да се справи много добре. Издържахме на цялото натоварване и успяхме да опазим персонала. В професионално отношение мога да кажа, че вече станахме по – опитни, справяйки се и с това предизвикателство. През изминалата година част от младите лекари, които работят при нас придобиха специалност и екипът на лекарите – специалисти се увеличи с още 7 човека.
Във финансов аспект, към момента се приключва счетоводно годината, но там също стоим стабилно. Болницата е предпочитана, трите ни основни отделения са с най – високо трето ниво на компетентност. Във всяко от тях работят едни от най – добрите лекари не само в Пловдив. Твърдо устояваме позицията си на една от водещите болници в Южна България.

II Б клас 4 1

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up