Събота, Февруари 04, 2023
Follow Us

Европейската комисия приключи проучвателните разговори с фармацевтичното дружество Valneva с оглед на купуването на неговата потенциална ваксина срещу COVID-19. Предвижданият договор с Valneva ще предостави възможност на всички държави — членки на ЕС, да закупят заедно 30 милиона дози, а впоследствие — още до 30 милиона дози.

Приключването днес на проучвателните разговори с Valneva допълва вече осигурения широкообхватен портфейл от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включващ вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac и Moderna, както и приключените проучвателни разговори с Novavax.

Благодарение на разнообразния портфейл ще се гарантира, че Европа е добре подготвена за ваксиниране, когато се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни, какъвто вече е случаят с наскоро разрешените в ЕС ваксини на BioNTech/Pfizer и Moderna. Държавите членки могат да дарят ваксини на държави с по-ниски и средни доходи или да ги пренасочат към други европейски държави.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: Поради продължаващата в Европа и по света пандемия от COVID-19 е по-важно от всякога всички държави членки да имат достъп до възможно най-широкообхватния портфейл от ваксини, за да спомогнат за защитата на населението в Европа и извън нея. С днешната стъпка към постигането на споразумение с Valneva отново се допълва портфейлът от ваксини на ЕС и се демонстрира ангажираността на Комисията за намиране на трайно решение на пандемията.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, посочи: С тази осма ваксина допълваме вече широкообхватния и диверсифициран набор от ваксини в нашия портфейл. По този начин можем да увеличим максимално шансовете си до края на 2021 г. да осигурим на всички граждани достъп до безопасни и ефективни ваксини. Всички държави членки започнаха своите ваксинационни кампании и занапред ще получават все повече дози ваксини, за да удовлетворят всички свои нужди в рамките на тази година.

Valneva е европейско биотехнологично дружество, разработващо ваксина на базата на инактивиран вирус. Това е традиционна технология за производство на ваксини, която е използвана от 60—70 години, има установени методи и висока степен на безопасност. Тази технология се използва при повечето противогрипни ваксини и при много от ваксините, поставяни в детска възраст. Понастоящем това е единствената потенциална инактивирана ваксина срещу COVID-19 в процес на клинични изпитвания в Европа.

Комисията, с поддръжката на държавите членки, взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, като са взети предвид използваната технология, опитът на дружеството в разработването на ваксини и производственият му капацитет за снабдяване на всички държави — членки на ЕС.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up