Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Обществеността в Исперих започна онлайн подписка в подкрепа на директора на общинската многопрофилна болница в града да д-р Абдулах Заргар от Иран да получи българско гражданство, предаде БНТ. Хората са притеснени, защото от февруари влизат промени в Закона за публичните предприятия, според които чужд гражданин не може да ръководи такава структура. Така ще се окаже, че лекарят, съградил една модерна функционираща болница, който се радва на доверието и обичта на съгражданите си, няма да може да я ръководи.

Те обаче настояват той да остане начело на лечебното заведение, което се е развило и утвърдило под негово ръководство. Заради това са сформирали и Инициативен комитет в негова защита. Междувременно обаче тече обявен конкурс за ръководния пост.

Д-р Абдулах Заргар е завършил медицина в Москва, по специалност е ортопед-травматолог. В България е от 16 години с 6-месечно прекъсване, през което е работил в Англия.

"Но тогава дойде предложение, не предложение – искане бих казал, молба, да помогна някъде, където никой не искаше, и аз съм малко ентусиаст на тези работи, и затова дойдох в България, в Исперих", казва д-р Заргар и допълва, че още тогава е подал молба за българско гражданство чрез Министерството на здравеопазването, но и до ден днешен не е получил отговор. .

"Чух от различни, на политическо ниво, че ми е отказано гражданството. Мотив никога не съм получил", признава лекарят.

Жителите на Исперих разказват, че болницата до преди няколко години била в тежко положение, с хиляди левове загуба. С идването на д-р Абдулах Заргар ситуацията се променила – направени са ремонти на сграда, периодично се купува нова техника, привлечени са специалисти.

"Д-р Заргар като пое болницата, болницата беше на минус към 400 хиляди лева. Болницата в момента е на плюс. Този човек достатъчно е допринесъл за една общинска болница от която имат нужда от 4 общини", казва Зейти Мехмед – общински съветник.

Но жителите на Исперих искат д-р Заргар да остане, а в Инициативния комитет влизат хора от различни партии, както и такива, които нямат политически пристрастия. Всички те са обединени от една кауза – лекарят да продължи да ръководи тяхната болница. От вчера подписи вече се събират и на хартия.

"Позоваваме се на чл. 16 от закона за българското гражданство, където дава възможност, ако лицето не отговаря на съответните изисквания за придобиване на гражданство, и държавата има интерес от него, той да бъде български гражданин. И ние смятаме, че всеки един от нас е България, и всеки един гражданин е държавата, и ние имаме нужда от него", казва Джанан Родоплу – председател на Инициативния комитет.

"Вярвам, че наш дълг е като общество, ако все още сме общество, да защитаваме хора, които ги чувстваме като наши. Всъщност, д-р Заргар е от 10 години в града ни и за 10 години човекът си е направи такова име, има голямо уважение към него, обич, и ние вече го възприемаме като наш", добавя Юнуз Хаккъ - общински съветник.

Сали Назиф е директор на професионалната гимназия в града. Казва, че самият той е бил пациент на болницата, и разчита на професионализма на лекарите тук.

"Безкрайна благодарност към целия екип, който е създал д-р Заргар в болницата. И, виждате ме сега съм жив и здрав благодарение на техните усилия."

Екипът на болницата също застава едонодушно зад сегашния си директор. Само за няколко часа са събрани към 200 подписа – от персонала и от пациенти.

"От 7 години заедно работим в тази болница, той ме покани тука. И знам какво е направил за болницата, какво е било като съм дошъл и какво е сега. Така че абсолютно го подкрепям. Много колеги, които са с българско гражданство не са направили това, което той е направил", казва д-р Иван Гайдаров – началник на Отделение за реанимация.

"Д-р Заргар е едно богатство за нашия регион. Първо като специалист-ортопед, второ като човек. И като мениджър, управител, винаги е бил отворен било към апаратура, която ни е необходима, било към кадрови проблеми, свързани с персонал, винаги сме намирали общ език за решение на възникналите проблеми.", допълва д-р Танер Ахмед – началник на Вътрешно отделение.

"Самият него го усещам, че се чувства като едно дърво без корени. Израснал, живял в България. Всичките му приятели са в България. Нека да му помогнем това дърво да има корени, да остане в държавата", казва д-р Парсек Салбашян – началник на Отделение по хирургия.

"Виждам много голяма подкрепа от народа. Искам да връщам към тях някакво уважение. Аз, в края на краищата съм гостенин в България. И ще съм тук, докато съм желан. И много ми харесва, когато помагам.", признава д-р Заргар.

Подписи ще се събират до 22 януари. Те трябва да стигнат до министъра на здравеопазването, а от там – до президента, от когото зависи дали д-р Заргар ще получи българско гражданство.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up