Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Въпреки че и двете ваксини са базирани на технологията за месинджър РНК, те се различават значително. Д-р Уерта обяснява разликите за "Си Ен Ен":

Ваксината на Moderna

На виртуална среща във Вашингтон, проведена пре декември, 21 експерти, членове на групата на съветниците по ваксинация на Американската администрация по храните и лекарствата, гласуваха 20 "за“ с един "въздържал се“, за да препоръчат разрешение за употреба като спешен случай ваксината от лабораторията Moderna. Днес и Европейската агенция по лекарствата одобри употребата и в ЕС при лица над 18 години. 

 

Приликите

Ваксината на Moderna използва същата технология за месинджър или матрична РНК като ваксината на Pfizer, но има важни прилики и разлики, които ще разгледаме по-долу.

Основното сходство е, че и двете използват новата технология на матрична РНК или иРНК, която не използва пълния вирус, а генетична последователност на вирусния геном в крайния си продукт.

Това, което учените направиха, е да дешифрират генетичния състав на шипа, подобна на антена структура, направена от протеини, която позволява на вируса да влезе в клетката.

Вирусният геном съдържа инструкции за създаване на собствени протеини с шипове и изследователите декодират това "ръководство" с "инструкции", за да го направят.

Това "ръководство" за употреба всъщност представлява молекула, наречена матрична РНК 1273, която след пречистването представлява ваксината.

Когато се инжектира в хората, тази  РНК се поема от човешките клетки, които започват да произвеждат шип протеин. Той подвежда имунната система да мисли, че тялото е атакувано от целия вирус. организмът реагира с производството на неутрализиращи антитела, които са това, което предпазва от бъдещи инфекции.

Разликите

Сред разликите обаче са, че ваксината на Pfizer е лицензирана за употреба при тийнейджъри на възраст 16 и 17 години. Докато ваксината на Moderna е одобрена за хора над 18-годишна възраст.

Друга разлика е, че ваксината на Moderna съдържа 100 микрограма иРНК, докато ваксината на Pfizer съдържа 30 микрограма. Причината за голямата разлика между тези дози не е известна, въпреки че някои учени смятат, че това може да се дължи на факта, че генетичните последователности на иРНК и на двете ваксини имат малки разлики в кода.

Друга разлика е, че ваксината на Pfizer се дава през 21 дни, докато на Moderna се дава през 28 дни.

Друга важна разлика е точката на замръзване, в която те трябва да се съхраняват.

Pfizer изисква тя да бъде минус 70 градуса по Целзий, а на Moderna изисква съхранение при температура от минус 20 градуса по Целзий.

Температурата: голяма разлика между двете ваксини

Тази разлика е много важна, тъй като ваксината на Moderna може да се съхранява в обикновени фризери. Това би направило възможно то да бъде по-полезно в малките градове, които не разполагат със специализираните фризери, които ваксината на Pfizer изисква.

Друга важна разлика е обвивката, която деликатните иРНК молекули използват за своето запазване и транспортиране в клетките. Тази обвивка се състои от микроскопични мастни частици, наречени наночастици. Тези от Pfizer се произвеждат в канадската лаборатория Acuitas, докато Moderna произвежда свои собствени наночастици.

Различните наночастици в опаковката на РНК вероятно обясняват и разликите в нуждите от замразяване на ваксините и вероятно ще повлияе и на начина им на работа.

Както Брайън Фъргюсън, изследовател по имунология от университета в Кеймбридж, каза пред "Файнешънъл Таймс“, имайки известна възпалителна активност, възможно е тези наночастици да имат действие, което помага на имунната система да произвежда антитела и Т-клетки, насочени към вируса Sars-CoV-2.

В заключение, въпреки че използват една и съща технология за месинджър РНК и имат повече от 94% ефективност, двете ваксини имат важни разлики, клиничното значение на които ще бъде известно, когато и двете започнат да се използват. 

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up