Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Откъс от писмо наш читател: „Бях в болница с малкият си син, който е на 4 години и при изписването ни ме таксуваха за престой.

Моля за съвет правилно ли съм таксувана и ако не, как да потърся правата си?“
По принцип болницата има право да поиска допълнително заплащане за придружител на пациент по време на престоя му. Тази такса се обосновава от допълнителните разходи, които болницата ще направи за осигуряване на условия за престоя на придружителя – легло, стол, храна и др. Размерът на таксата се определя от самото лечебно заведение.
Според Чл. 24а, ал. 4 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ „Не се допуска заплащане като допълнително поискана услуга за придружител на дете до 7 години“.
Контрол по прилагането на нормативния акт се осъществява от Изпълнителна агенция медицински одит и от Националната здравноосигурителна каса. Сигналът за нарушени права може да се адресира до една от двете или двете институции. Най-добре би било преди да се подава сигнал да се поиска от болницата да възстанови неправомерно платената сума. В случай на отказ, сумата може да се претендира пред компетентния съд по общия исков ред.


Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.


 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up