Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

Гинеколожката д-р Нина Байчева, която миналата година беше окончателно оправдана по обвинението, че поради немарливост е причинила смъртта на новородено в Тетевен, осъди Прокуратурата на първа инстанция да и заплати обезщетение от 63 хиляди лева, заради повдигнатото ѝ обвинение, съобщава „Лекс“.

Случаят е от 2015 г., Д-р Байчева беше подсъдима за това, че на 22 април 2015 г. в тетевенската болница при водене на раждане е сложила хормона Окситоцин с „голяма концентрация на родилката, не е проследила състоянието ѝ и не диагностицирала нейното състояние – тесен таз и съмнение за пелви-фетална диспропорция“. Окситоцинът е хормон, който се секретира по време на раждането и предизвиква ритмичното свиване на матката.

Прилага се при преносване на плода и липса на родова дейност. Родилката се оплаква и от агресивното поведение на водещата раждането и използваните от нея отдавна отречени практики, като кос форцепс.
Първоначално пред окръжния съд в Ловеч д-р Байчева е осъдена условно на 2 години затвор и получи забрана да работи като лекар за същия период. Апелативният съд във Велико Търново потвърждава условното наказание на гинеколожката, но след това Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата и връща делото на втората инстанция.



В края на 2018 г. нов състав на апелативния съд оправда Байчева, но ВКС за втори път върна делото във Велико Търново. При третото разглеждане на процеса в апелативния съд е била назначена деветорна експертиза по указание на ВКС, след което лекарката отново е оправдана, а присъдата е оставена в сила от върховните съдии.
От окончателното решение се установява, че поставената на родилката доза „Окситоцин“ не е била завишена, не е била констатирана вторична родова слабост, не са установени данни за тесен таз или за пелви-фетална диспропорция.
Делото срещу лекарката е продължило близо 5 години и половина и веднага след края му тя е завела в Софийския градски съд (СГС) иск срещу прокуратурата. Прокуратурата е осъдена да плати обезщетения от 63 000 лева.
Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.


Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.


 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up