Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

С чл.12 от Националния рамков договор за дентални дейности за 2018 г. бе прието, че всички лица от 65 до 69 годишна възраст с цялостно обеззъбена горна и/или долна челюст имат право да получат безплатно зъбни протези. НРД е обжалван пред Комисията за защита от дискриминация от русенския лекар д-р Г. Тодоров, който пледира, че това е дискриминация спрямо лицата от всички други възрасти.

С Решение от 2019 година, Комисията за защита от дискриминация приема за установено, че разпоредбата създава предпоставки за непряка дискриминация по признак „възраст“ спрямо лицата с цялостно обеззъбена горна и/или долна челюст извън групата от 65-69 годишна възраст;

Предписано е на Министъра на здравеопазването, НЗОК и БЗС да предприемат всички необходими мерки за премахването на фактическата дискриминация, в която се намират здравноосигурените лица с цялостна обеззъбена горна и/или долна челюст извън групата от 65-69 годишна възраст. Резултатът от тези мерки следва да бъде създаването на критерии и гаранции за достъп до тези медицински изделия посредством пълното или частично заплащане от страна на държавата без оглед на възрастта на лицата.
Решението на комисията е обжалвано от НЗОК и МЗ пред Административния съд.Съдът намира, че Решението на Комисията за защита от дискриминация, в което е прието че разпоредбата на чл.12 от Националния рамков договор за дентални дейности за 2018 г. създава предпоставки за непряка дискриминация по признак „възраст“ спрямо лицата с цялостно обеззъбена горна и/или долна челюст извън групата от 65-69 годишна възраст и представлява нарушение на чл.4, ал.3 от ЗЗДискр. е законосъобразно, при което жалбата против него следва да
бъде отхвърлена.
Съдът счита за неоснователно оплакването на жалбоподателите съдебното производство, че установяването на дискриминационно положение, въведено
с подзаконов нормативен акт, какъвто е НРД за дентални дейности, не може да бъде установявано от КЗД. Извън правомощията на КЗД е да отмени действащ нормативен акт, но не и да установи, дали същият е дискриминационен.
Решението на Административният съд е потвърдено от ВАС и е окончателно.
НЗОК е осъдена да заплати всички разноски по делото. Адвокат на д-р Г. Тодоров по делото е Анели Чобанова – дългогодишен бивш комисар в КЗД. Председател на състава на ВАС, потвърдил решението е съдия Любомир Гайдов, който е бивш шеф на правната дирекция на МЗ и бивш заместник министър на здравеопазването.


{

Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.

}


 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Коментари

0
DR. UROLOGIST
2 months ago
Благодарение на националната болница Pradhan, аз съм Yesuigen Yesu от Монголия, базиран в Китай, след като д-р Pradhan купи бъбрека ми ($780 000). АКО ИСКАТЕ ДА ПРОДАДЕТЕ БЪБРЕКА СИ, СЕ СВЪРЖЕТЕ С ТЯХ ДИРЕКТНО 91424323800802. КАНДИДАТСТВАЙТЕ СЕГА. Бихме искали да информираме обществеността; Искате ли да продадете бъбрек? Търсите ли възможност да продадете бъбреците си поради финансова криза и не знаете какво да правите? След това се свържете с нас на и ние ще ви предложим размера на бъбрека. Тъй като бъбречна недостатъчност в нашата болница, 91424323800802. Имейл: Цена: $780 000 (седемстотин осемдесет хиляди долара)
Like Like

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up