Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

В последните месеци, а вероятно и от повече време в страната се е появила нови видове такси, въведена от някои практики за извънболнична медицинска помощ. Услугата най-често включва: Възможност за онлайн запазване на час за преглед; Известяване на пациента за профилактични прегледи; Възможност за разясняване по телефона на административни процедури;Поддържане на ресурс за известяване по електронната поща или с СМС; Проверка на здравноосигурителен статус и други.

Г-жа Пенка Георгиева е разпространила до медиите писмо на пациент, в което се цитира договор за такова обслужване и такса в размер на 1,1% от минималната работна заплата за всяко посещение (7.81 лева в момента).
Пак под мотото административно обслужване, други лечебни заведения са въвели дори значително по-високи такси, включително и такива, в размер на няколкостотин лева, които се плащат авансово, веднъж годишно.
Разбира се пациентът може да откаже да подпише предложения му договор, но такова решение може да се окаже равнозначно на лишаване от достъп до извънболнична медицинска помощ. Просто, защото всички часове вече са запазени онлайн, а дори и да не са, пациентът няма как да провери дали това е така или не е.
Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ не предвижда възможност за събиране на такава такса. Уведомяването с СМС или по телефон за профилактичен преглед би могло да се приеме, като допълнителна услуга, за която да се иска доплащане. Меко казано обаче е спорно, дали записването на час за преглед е допълнителна услуга извън пакета покрит от НЗОК, защото без него няма да има преглед, а законите гарантират достъпа до такъв. Проверката на Здравноосигурителния статус, така или иначе се извършва при всеки преглед, а и всеки човек би могъл и сам да си я направи. Разясненията по административни въпроси пък са задължение на НЗОК – чл. 63 и чл. 64 от Закона за здравното осигуряване.Проблемът не е само юридически, а преди всичко икономически. Аналогична услуга за записване на час за фризьорски салон съществува в някои големи градове. Там, освен че не се плаща такса, можеш да избереш който искаш салон или фризьор, маникюрист и т. н. Никой ресторант не ти иска такса за запазване на маса, а ако си запазиш хотелска стая или самолетен билет по-рано, даже ще ти направят отстъпка от цената.
Защо лечебните заведения събират такса за услуга, за която другите не само не искат такса, но дори поощряват ползването ѝ?
Защото лечебните заведения функционират в силно регулирана, централно администрирана, затворена система, а в другите случаи имаме свободен пазар и конкуренция.
За това, решението на проблема не е да се забрани с наредба сключването на такива договори – дори и да се направи, ще се измислят други – възможностите са безкрайни. Решението на такъв тип проблеми е да се либерализира пазара на медицинските услуги и да се стимулира конкуренцията между доставчиците(лечебните заведения). Например, като се даде възможност за смяна на доставчика по всяко време, като се улесни и стимулира навлизането на пазара на нови доставчици, като се подобри ценообразуването и обогатят механизмите на доплащане, като се информират по-добре гражданите за техните права, финансови взаимоотношения с НЗОК и доставчиците на услуги и се следи за това всички да спазват правилата.
Д-р Стойчо Кацаров 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Коментари

0
Летис
7 months ago
Здравейте,
Личния ни лекар е въвел административна такса в размер на 0.5% от минималната работна заплата. Пуснал е това, като уведомление на уебсайта си, като в момента за посещение се заплаща 2.90+3.50= 6.40лв. Наистина не разбирам защо, предвид, че попълването на документацията по прегледа е в задълженията към всеки един пациент. Също доколкото разбирам, това не е допустимо, предвид че не получаваме допълнителни услуги, които предварително да сме изискали или потвърдили. Моля за Вашето компетентно мнение правилно ли е това и защо? Таксата е изброена, като част от задълженията на пациентите. Благодаря предварително и приятен ден!
Поздрави,
Like Like
0
backup
7 months ago
Не е допустимо, но не можеш да ги спрещ, не можеш дори да ги смениш вече, защото станаха монополисти.
Like Like

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up