Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Четири сигнала, свързани със здравния сектор, разследва прокуратурата. Сигналите са подадени в периода от 12 май до 1 октомври и са част от общо 20 сигнала от служебните министри в различни ресори, информират от държавното обвинение. Три от тях са подадени от министър Кацаров.


Към момента СГП е образувала досъдебно производство във връзка със сигнал от министър Кацаров, съдържащ твърдения за декларирани неверни данни при участие в конкурс за независим член на Съвета на директорите на УМБАЛ „Александровска”. Разследването се води от СРП, уточняват от държавното обвинение. На 12 август е образувано досъдебно производство и са дадени насоки на полицаи в СДВР за това какво да бъде извършено в хода на разследването. Назначена е графическа експертиза, изискана е декларацията в оригинал, предстоят разпити на свидетели, става ясно още от съобщението.

По сигнал от Стойчо Кацаров относно разходване на европейски средства при сключване на договори с доставчици на медицинска апаратура с районен център за трансфузионна хематология – Плевен, Софийска градска прокуратура е възложила проверка на ГД „Национална полиция“. С писмо от 24 септември ГДНП е поискала удължаване на срока на разследването.

Третият сигнал на д-р Кацаров е свързан с действия на членове на Съвета на директорите на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, като там проверката също не е приключила. Тя е възложена от спецпрокуратурата на Агенцията за държавна финансова инспекция и КПКОНПИ.

Темата за Детската болница присъства и в още едно разследване, отново от страна на специализираната прокуратура. Тя извършва действия по сигнал от служебни министри, касаещи незаконосъобразни действия, извършени от Съвета на директорите на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД и/или от служители на Агенцията по вписванията, както и от длъжностни лица от Министерски съвет, Министерство на здравеопазването във връзка с учредяването на дейността на дружеството, става ясно от съобщението.

Общият брой сигнали, подадени между 12 май и 1 октомври от служебни министри към прокуратурата, е 20.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up