Петък, Август 19, 2022
Follow Us

Още една медицинска сестра спечели дело срещу уволнението си на първа инстанция. Това е третият подобен случай, похвалиха се от Синдиката на българските медицински специалисти. Първите два бяха в Токуда и Пирогов. Новият казус е в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора.

Преди броени дни решение на съда отменя уволнението на Елена Грозева като незаконно. Тя е била отстранена от работа в средата на миналата година, след като отказала да се премести на постоянна работа от Клиниката по ортопедия в Клиниката по инфекциозни болести.

Историята започнала през март, когато била командирована за 45 дни да се грижи за пациенти с КОВИД. След като изтекъл срока, той бил удължен до 31 май заради продължението на пандемията. След това сестрата поискала да се върне на работното си място в Клиниката по ортопедия, но й било отказано с мотива, че се съкращава щата й. За сметка на това й предложили да я назначат за постоянно на работа в Клиниката за инфекциозни болести, но тя отказала. Така се оказала без работа.


 


Грозева завела дело за неправомерно уволнение, тъй като смятала, че съкращаването на щата е фиктивно заради субективно негативно отношение към нея от началниците й. От ръководството на болницата пък смятат, че няма субективизъм, а обективно по-лошо справяне с работата, което удостоверяват с анкетни карти.

 Според съда съкращението на щата е реално, но оценката на работодателите й не е достатъчно обективна, освен това те няма как да я уволнят, защото Грозева представлява синдикат в лечебното заведение. Така в крайна сметка тя печели делото към момента. От болницата обаче могат да обжалват.

Източник: clinica.bg


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


Спазват ли се правата на здравно осигурените в черноморските ни курорти?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up