Събота, Август 24, 2019

geshev telk varnaСпециализираният съд пусна от ареста всички задържани при акцията във Варна свързана с
издаването на ТЕЛК.
На лекарите Д-р Юлиян Крумов, Д-р Ваня Петкова, Д-р Петко Ников и Д-р Мима Великова не са наложени мерки за неотклонение и са били освободени. Единствено двамата сирийци - Уфак Хашуд и брат му Райан, които бяха посочени от прокуратурата като организатори на престъпната група в схемата за издаване на ТЕЛК решения, са с мярка за неотклонение домашен арест, реши съдът.
Според Специализирания наказателен съд няма доказателства за организирана престъпна група.
Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за шестимата обвинени. при ареста им заместник главния прокурор Иван Гешев разказа пикантни подробности пред медиите за намерените вещи и пари при извършените обиски.
Решението на Специализирания наказателен съд да освободи всички лекари без никаква мярка за неотклонение означава, че прокуратурата няма абсолютно никакви доказателства, с които да обоснове дори съмнение за извършване на престъпна дейност.

Лекарите могат веднага да се върнат на работа, ако разбира се все още искат да работят в ТЕЛК, след всичко, което им се е случило.
Случаят с Варненските лекари е много показателен за едностранчиво отразяване на събитие от медии и организации. Заместник главния прокурор постъпи неетично, разказвайки подробности за намереното при обиск, нарушавайки в някаква степен презумпцията за невинност и разгласявайки факти, които би трябвало да са следствена тайна. Ако в крайна сметка лекарите не бъдат осъдени, което след вчерашното решение на Специализираният наказателен съд е почти сигурно, то България отново ще бъде осъдена в съда по правата на човека в Страсбург.
В такива случаи прокуратурата би трябвало да бъде по-умна и уравновесена и да не арестува и задържа хора без да има необходимост от това. Дори и да се докаже вина в крайна сметка, тези хора не са въоръжена банда, че да се налага да бъдат задържани под стража от въоръжени до зъби, маскирани бойци на ГДБОП. Може да се поиска парична гаранция, подписка или домашен арест, което е напълно достатъчно в такива случаи.
Преекспонирането на случая, включването в него на самия заместник главен прокурор, пресконференцията му и изпращането на делото в Специализирания наказателен съд навяват на мисълта за търсена показност и медиен шум. Медиите също трябва да си вземат бележка, че не трябва да се предоверяват на институциите и винаги да търсят и гледната точка на другата страна, когато се отразяват такива събития, иначе стават неволни съучастници.
Случаят напомня на показните арести на осемте служители на Център фонд за лечение на деца, където няма издадена нито една осъдителна присъда.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    някой · преди 5 месеца
    Щом всяко кръвно минава на ТЕЛК не са ви виновни лекарите , а правилата. Много е удобно лекарите да поемат простотиите на системата, но това ще е до време и е с лоша прогноза.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Ангелов · преди 6 месеца
    Фалшивите инвалиди са резултат от създадените от лекари документи с невярно съдържание. Има ли ги фалшивите инвалиди, значи ги има и документите с невярно съдържание. От там нататък какво и как да се направи , за да отидат създателите на тези документи, в пандиза, зависи от това, което и как го направят прокурорите. За да си отидат създателите на купищата документи с невярно съдържание в къщи, означава че прокурорите са гола вода и те също трябва да си ходят в къщи, а не да харчат парите на данъкоплатците.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up