Неделя, Юли 05, 2020

handcaffsВ Специализирания наказателен съд e внесено искане на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Петко Ников, Юлиян Крумов, Райян Шахуд, Ваня Петкова, Мима Великова и Уафик Шахуд, съобщиха от спецпрокуратурата. Шестимата са с повдигнати обвинения за това, че са ръководили и участвали в организирана престъпна група във Варна.

 

Участниците в нея са били ангажирани в схема за неправомерно издаване на ТЕЛК-ови решения, като действията по задържането им са били осъществени от служители на ГДБОП и нейното териториално звено във Варна в рамките на спецакция под ръководството на Специализираната прокуратура, припомниха оттам.

Петима от задържаните са лекари, сред които и председателят на една от комисиите, шестият е брат на единия от лекарите – сирийски граждани, които имат български семейства и гражданство. Наблюдението над групата е започнало през месец май миналата година, уточниха от държавното обвинение и допълниха, че за 4 месеца са били установени над 200 лица, които са придобили неправомерно ТЕЛК-ови решения. Според събраните данни двамата братя са изпълнявали ролята на посредници.

Те мотивирали напълно здрави хора да получават пенсии и други облаги срещу заплащане от 1500 до 2000 лв. След предварителна уговорка и дадена конкретна парола ги пращали към лекарите, участващи в групата. В случаите когато клиентите не са имали трудов стаж и не са могли по тази причина да получават пенсия, се налагало процентът на инвалидност да е много висок.

При извършените процесуално-следствени действия в двама от лекарите са намерени 20 000 лв., а в две банкови касети - 1 480 000 лв. и над 200 000 лв. В хода на разследването са разпитани 31 свидетели, според информацията, огласена на брифинг вчера след приключване на акцията.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    expert-o · преди 1 години
    С това ли се занимава специализираният наказателен съд? Той не беше ли за тежки престъпления, за бор ба с мафията и корупцията по високите етажи? Или там няма проблеми та си запълват времето с ТЕЛК?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up