Вторник, Януари 26, 2021

moskovДнес се проведе поредното съдебно заседание по делото за бартера с ваксини от 2015 г. между Турция и България, в което обвиняеми са бившият здравен министър д-р Петър Москов и зам.-министър д-р Адам Персенски. Според прокуратурата с подписания от Москов договор бюджетът е бил ощетен с над 300 млн. лева. 

Тъй като решението за бартера с Турция е било одобрено от целия кабинет, по делото показания вече даваха няколко колегите на бившия здравен министър. В списъка на прокуратурата е и премиерът Бойко Борисов.

По делото днес в съда показания даде бившият правосъден министър Христо Иванов.

 Той заяви, че през 2015 г. е сложил на собственото си дете от същата ваксина, след разговор с педиатър. Иванов отбеляза, че правителството е знаело за проблема с блокираното решение за ваксини и се е търсело решение. Пред медиите бе категоричен, че вярва в справедливото решение на казуса от страна на съда.

Бившият правосъден министър коментира, че българската прокуратура не успява да създаде усещане за това, че всички нейни действия се предприемат без оглед на политическия контекст. И като пример посочи случващото се с Елена Йончева в момента, припомняйки, че депутатката от левицата е обвинена за пране на пари, свързани с КТБ. Иванов допълни, че някои действия на държавното обвинение съдържат белези на политическа мотивация.

"Живея в постоянно притеснение - политическо и гражданско, от действията на прокуратурата и от намерението на политическата класа, без да реформира прокуратурата, да назначи следващ главен прокурор", заяви Христо Иванов, цитиран от БТА.

След заседанието Петър Москов, коментира пред журналисти, че делото срещу него няма общо с качеството на ваксините, прокуратурата нямала такива данни. Той обясни, че обвинението му е за това дали правилно е внесъл ДДС от бюджета на Министерството на здравеопазването в републиканския бюджет и съдът следва да прецени това.

„Никога и по никакъв начин не съм си позволявал и в качеството си на министър, и сега, да предпоставям решения на съда. Казвам само, че делото няма нищо общо с качеството и вида на ваксините. Те са същите, които винаги са правени на българските деца, а оттам нататък обвинението срещу мен дали правилно съм внесъл ДДС от бюджета на министерството в Републиканския бюджет, това е нещо, което съдът ще прецени“, коментира след края на заседанието Петър Москов, цитиран от БНР.

Москов заяви още, че реализацията на неговата консервативна политическа партия е в ход, като вероятно това ще се случи в рамките на следващите два месеца. Той отбеляза, че партията ще бъде самостоятелна и няма да бъде свързана с когото и да било. 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up