Четвъртък, Октомври 01, 2020

Invalid„Много се надявам след тази акция да стане ясно къде са пробойните в системата, въпреки че те отдавна се знаят. Пробойната не е при лекарите. Тя е в механизма, по който се издават тези ТЕЛК-ови решения, тъй като обикновено то се издава на базата на документация. А тази документация се изработва на друго място или изследванията се правят на друго място. Трябва да се провери кой всъщност е издал документацията. Нищо чудно голяма част от тази документация също да се окаже фалшива. И от тази гледна точка изключително важно е това, което трябва да се направи и което вече е в ход – да се вържат системите на ТЕЛК и НЗОК и личните електронни досиета, за да е ясно тогава кой каква епикриза е издал и да няма как за един ден просто да се окажеш човек с тежко увреждане“. Това заяви пред bTV директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски във връзка с оповестеното от прокуратурата разследване на фалшиви ТЕЛК решения.

Минчо Коралски бе категоричен, че когато в НОИ се появят повече молби за инвалидни пенсии от един и същи регион „би трябвало там да им светне червената лампичка“. По неговите думи вероятно точно така се е стигнало и до прокурорското разследване, инициирано по сигнал от НОИ. Според него обаче няма как половината инвалидни пенсии да са издадени неправомерно.
„Според мен това, че половината от средствата се дават неправомерно, е градска легенда.

Когато говорим за хора с увреждания, трябва да бъдем много прецизни. Съществуват възможности за пробойни, но половината да са фалшиви – това е сериозно обвинение към много системи в държавата и не мисля да сме толкова пробити“, коментира той.
В същото време в ефира на БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев повтори отново изнесената вчера информация на съвместен брифинг заедно с МВР.

„Беше възложено на МВР и на мен да се обобщи информацията по темата и да се предприемат определени действия в случай на констатиране на някакви системни проблеми. Продължаваме да обобщаваме стари случаи, те са десетки. Констатираха се интересни неща, например в Силистра – 28% от всички пенсии са инвалидни. В резултат на анализ на риска на тази група започнаха действия в няколко областни града – Разград, Силистра, Перник, Габрово и на още едно-две места, където процентът на тези пенсии е най-голям – варира между 18% и 28%, което съм сигурен, че ни прави първенци в Европа“, припомни Гешев и даде конкретна информация за действията на прокуратурата и МВР.

„Проведени са над 200 разпита, образувани са досъдебни производства и са извършени редица проверки. Поне 70% не знаят от какво са болни. Те не знаят дали са ходили на ТЕЛК комисия, не знаят дали са хоспитализирани, какви документи са нужни за ТЕЛК и т.н. Положението е трагично“, каза той и обясни, че за тези пенсии на година от бюджета се изплащат около 1,7 млрд. лв, а всяка такава пенсия води след себе си до още разходи – това са 39 социални придобивки, за които се плащат още 600 млн. лв.

„Определени хоспитализации има към тази процедура, за голяма част се констатира, че те са фиктивни. Това означава, че паралелно тече едно източване на Здравната каса, което никой не може да сметне колко струва. Така че това, което констатираме, е, че едни стотици милиони изтичат в пясъка. И те не отиват при хората, които са инвалиди, които имат нужда от тези пари“, категоричен бе прокурор Гешев. По неговите думи са необходими законодателни промени, които трябва да започнат от промяна в контролиращия орган – т.е. ТЕЛК-комисиите да подлежи на контрол не от Здравното министерство, а от НОИ.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up