Събота, Декември 05, 2020

judge1Министърът на здравеопазването е издал заповед, с която отнема издаденото разрешение за дейност на болница Европа в Столицата. Производството е започнало по жалба на жена на която са била извършена пластични процедури за уголемяване на бюста и редуциране на подкожна мастна тъкан. Операцията е извършена от италиански пластичен хирург. Няколко месеца след операцията, вероятно недоволна от резултата на разкрасяването, жената подала жалба до агенция Медицински одит. При проверката на агенцията се е установило, че в разрешителното на болницата не са вписани дейности по пластична хирургия, а само по обща хирургия и независимо от това, че пластиката е извършена от чуждестранен специалист, преценили да подадат сигнал до министъра на здравеопазването за извършване на неразрешена от закона лечебна дейност.

Министърът издал заповед за отнемане на лиценза на болницата, която по закон се изпълнява, независимо от обжалването. Преди дори обаче същата да бъде връчена в болницата дошли служители на РЗИ, които да я приведат в изпълнение. Създадена била организация всички лежащо болни в този момент да бъдат настанени за лечение служебно във ВМА. Част от пациентите отказали да продължат лечението си в друга болница, а други посочили в декларации, че не желаят да бъдат транспортирани конкретно във ВМА.
Тази възникнала ситуация, в която на практика се суспендира законовато право на избор на пациентите къде да се лекуват е в основата на аргументацията на Върховният административен съд. Същият е постановил определение, с което спира изпълнението на заповедта, до окончателното решаване на спора по същество.
Ако в крайна сметка заповедта за отнемане на лиценза бъде отменена, то държавата може да бъде осъдена да заплати значителен по размер обезщетение за нанесени имуществени вреди на дружеството собственик на болница Европа.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up