Неделя, Август 01, 2021
Последвайте ни

Moskov sadГраждански искове на обща стойност близо милион лева бяха допуснати по делото срещу бившия здравен министър д-р Петър Москов, който е обвиняем заедно със заместника си Адам Персенски и трима души от фирмата производител на ваксини "Бул Био''. Според прокуратурата Москов е договорил бартер на ваксини с Турция и в резултат е приел от турска страна 100 000 дози ваксина за деца „Пентаксим” и 100 000 дози ваксина „Хепатит Б“ - „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Според държавното обвинение по този начин за Министерството на здравеопазването са нанесени щети за над 325 млн. лева.

Съдът конституира здравното министерство и фирма ,,Бул Био'' като частни ищци, като общите им искове са за над 900 000 лева. Официално бе даден и ход на делото, тъй като предишното разпоредително заседание бе отложено. Делото не тръгна в средата на април заради нередовно призоваване на ощетените юридически лица, които в случая са Министерството на здравеопазването и посоченото в обвинителния акт търговско дружество. Пред журналисти Петър Москов коментира, че не съжалява за начина, по който е подходил за решаването на кризата с ваксините, съобщават от Дарик.
Срещу Петър Москов е повдигнато и второ обвинение заради това, че на 27 ноември 2015 г., отново в качеството му на здравен министър умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка за дарение на 5 млн. дози ваксини „БЦЖ“. Третото обвинение срещу Москов е заради недостатъчен контрол върху работата на лица, от което са произтекли значителни щети в размер на повече от 100 000 лв.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up