Вторник, Юни 02, 2020

Grozev2Министерският съвет одобри проекта на новата здравна карта вчера, а малко по-късно здравният министър Ананиев свика брифинг, за да я обясни.
“Здравната каса няма да прекрати сключените договори с нито една болница в страната. Националната здравна карта е направена така, че в рамките на бюджета на НЗОК да се осигури равен достъп на всички хора до медицинска помощ”, заяви той.
След корекция в една от най-спорните точки - броя болнични легла, те ще бъдат 33 421 - с 608 повече спрямо предложената първоначално бройка.
„Това означава поне един престой в болница на 45% от българското население, или всеки трети българин може да премине през лечебно заведение”, уточни Кирил Ананиев.

Според министъра така пресметнати, при 70% заетост, леглата всъщност били с 13 повече от предвидените в отменената от съда здравна карта на Москов. От Българския лекарски съюз обаче отричат сметките.
“И все пак Националната здравна карта нито открива, нито закрива легла. Тя гарантира и защитава интересите на пациентите. От нея не зависи финансирането на болниците”, каза още Ананиев.
Вече сключените договори между болниците и здравната каса няма да се прекратяват, но някои от тях ще бъдат коригирани. Това ще стане чрез сключване на анекси с тези от тях, където е необходима промяна в параметрите спрямо приетата здравна карта. Това ще стане до началото на юни, но ощетени нямало да има.
“В анексите няма да се пипат т.нар. нива на компетентност, които притесняваха най-много лекарите и директорите. Освен това пациенти няма да бъдат връщани. Дори и ако леглата, за които дадено лечебно заведение е сключило договор, бъдат запълнени, болните ще бъдат приемани в друго отделение”, обясни заместник-здравният министър и шеф на Надзорния съвет на касата Жени Начева.
“Здравната карта ще регулира откриването на нови структури и ще отказва да финансира болници, от които в даден регион няма нужда”, каза колегата ѝ заместник-министър д-р Бойко Пенков.
Той даде пример с инвеститор, който поискал да построи клиника с 500 легла в Сливен, но според картата градът няма нужда от такава структура. Все още официално запитване за откриване на такава болница няма, но от думите му става ясно, че разрешение няма да бъде издадено.
“Ние също имаме някои претенции към съдържанието и принципите ѝ, но работим на база на действащото законодателство”, призна министър Ананиев.
Новата здравна карта ще бъде валидна до април 2019 г., когато ще приключи действието на Националния рамков договор за тази година. За следващия ще се изготви друга здравна карта. Тя ще е съобразена с новия здравноосигурителен модел, който се очаква да бъде публично представен до края на юни и да заработи от 1 април 2019 г.
“Това ще стане, след като съм готов да направя широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни - правителство, парламент, социални партньори, пациентски организации. Когато получа консенсус, тогава ще се променят съответните закони в частта, в която ще бъдат променяни”, обясни Кирил Ананиев.

Българският лекарски съюз и Националното сдружение на общините категорично отхвърлиха финалния проект на Националната здравна карта и ще я дадат на съд.
„Картата налага диспропорции и не са взети предвид картите, които са били изготвени по области и би трябвало да са основа на националната”, твърдят от лекарския съюз.
“Не е ясно на какъв принцип са подготвени предложенията в здравната карта. Националната комисия за изработването ѝ имаше две заседания, на които се коментира вече подготвения от екипа на здравното министерство проект. Когато се подготвяше Националната здравна карта при Петър Москов, представители от лекарския съюз имаха поне 10 - 12 срещи с националната комисия и се разглеждаше болница по болница”, заяви пред “24 часа” д-р Венцислав Грозев, шеф на съсловната организация.
Той бе категоричен и че не е вярно твърдението, че сегашната здравна карта отпуска с 13 легла повече спрямо проекта на Москов. Д-р Грозев даде пример и с болничните легла в област Враца.
“Там най-често ползваните легла от 2-о ниво са намалени от 444 на 355, а леглата от 3-о ниво, каквато дейност почти не се извършва, са вдигнати от 67 на 157. Как и защо става така?”, пита той.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up