Неделя, Август 01, 2021
Последвайте ни

ValiovД-р Красимир Вальов - бивш директор на Комплексния онкологичен център в Пловдив, отива на съд с обвинение в безстопанственост в особено големи размери, тъй като е платил двойна цена за апаратура. Софийската градска прокуратура внесе в Окръжен съд - Пловдив обвинителния акт, информират от вестник Сега. Вальов е обвинен за това, че като управител на "Комплексен онкологичен център - Пловдив" ЕООД не е положил достатъчно грижи за възложена му работа във връзка с ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството и от това са последвали значителни щети за центъра в размер на 405 190.92 лв. без ДДС. Той не е провел пазарни консултации и не е потърсил съвети от независими експерти, а е открил процедура по обществена поръчка с предмет "Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на компютърен томограф" с прогнозна стойност 950 000 лв. без ДДС. Процедурата по обществената поръчка приключила със сключването на договор на стойност 898 000 лв. с единствената фирма, подала оферта за участие, припомнят от прокуратурата.

След като подписала договора, фирмата купила компютърен томограф за 492 809.08 лв. без ДДС и го предоставила на КОЦ - Пловдив. Разликата от 405 190.92 лв. между платената сума от КОЦ - Пловдив и реалната пазарна цена се равнява на 964.74 минимални работни заплати за страната, което определя щетата като такава в "особено големи размери", допълват от СГП.
Ако бъде признат за виновен, Вальов може да получи от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Съдът може и да го лиши от право да заема определена обществена или държавна длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност.
Красимир Вальов беше принуден да подаде оставка като директор на КОЦ - Пловдив в края на 2016 г., след като стана ясно, че в диспансера са оперирани жени без да е нужно или операциите са били по-радикални от необходимото. Впоследствие се оказа, че дотам се е стигнало заради погрешни диагнози от патолога в КОЦ. Заради това, че директорът не е упражнил контрол, тогавашният здравен министър Петър Москов поиска Вальов да бъде отстранен. Тъй като онкодиспансерът е общинска собственост, а общината застана зад директора, се наложи да се намеси лично премиерът Бойко Борисов и да заплаши общинските съветници от ГЕРБ в града, че ако не освободят Вальов, "вече не са мои общински съветници". Така оставката на директора беше приета въпреки демонстративното нежелание на кмета Иван Тотев.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up