Понеделник, Юли 13, 2020

maichin dom200Още едно дело за обезщетение е загубила Университетската АГ болница "Майчин дом", водено заради инцидента с падналия асансьор преди 8 г. Това показа справка в електронните съдебни регистри. Болницата е осъдена да плати 30 000 лв. плюс 3120 лв. разноски по делото, информират от вестник Сега. Съдия Катерина Енчева признава целия иск на жертвата, която по време на инцидента е била бременна в 8-ия месец и е посетила болницата в деня на отворените ѝ врати. В исковата молба се разказва, че при пропадането на асансьора жената е счупила десния си крак. Обезболяващите не ѝ били разрешени заради бременността. Кракът ѝ бил гипсиран и тя прекарала на легло времето до раждането, като и най-малкото ѝ усилие било съпроводено от болки и контракции.
След раждането на детето и махането на гипса болките ѝ продължили. В първите няколко месеца от живота на бебето тя не можела да се грижи нито за него, нито за себе си.

От болницата твърдят, че асансьорът е паднал, защото е бил претоварен - вместо позволените 6-има души в него се качили 12, т.е. жертвите също имат вина. Съдът обаче не приема тази теза, а се аргументира с техническите експертизи, които са доказали, че асансьорът е бил неизправен, а от болницата са допуснали не едно нарушение, свързано с експлоатацията му.
Експертите потвърждават, че кабината е била претоварена. Но също и че асансьорът не би потеглил така, ако е имал устройство за контрол на товара и сигнализация за претоварване. Освен това не е работел и ограничителят на скоростта му. Ако системата за безопасност е била изправна, асансьорът или е нямало да потегли, или е щял да се движи 1 м. и да спре, категорични са вещите лица.
Три от пострадалите успяха да осъдят окончателно родилния дом за 59 000 лв., 70 000 лв. и 75 000 лв. Други две жени спечелиха 50 000 лв. и 130 000 лв., като решенията още не са влезли в сила. По казуса има и наказателно дело, което е на първа инстанция от 2012 г.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up