Сряда, Септември 30, 2020

origСофийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега срещу болницата имаше спечелени дела за общо 204 000 лв. При инцидента пострадаха 8 души, 6 от които жени в напреднала бременност. Решението не е окончателно, информират от вестник Сега. Обезщетението е присъдено на жена, която по време на инцидента през март 2010 г. е била бременна в края на осмия месец с близнаци, чакани 7 години. При пропадането на асансьора тя си счупила крака и се наложило да бъде оперирана три пъти, както и да прекара месеци наред в инвалидна количка. Близнаците се родили преждевременно 5 дни след инцидента, пише в исковата ѝ молба.

От болницата твърдят, че асансьорът е паднал, защото е бил претоварен - вместо позволените 6 души в него се качили 12, т.е. жертвите също имат вина. Съдът обаче намира, че асансьорът е трябвало да бъде спрян от движение, защото не е бил технически изправен. Пострадалата не е била длъжна да предполага, нито да се съмнява в изправността и техническата годност на съоръжението, пише съдия Атанасова от СГС.
Това дело е едно от четирите, заведени срещу болницата през 2015 г., преди да изтече давността за искове. Две още са в Софийски градски съд. Едното е спряно заради висящото наказателно дело, но в момента спирането се обжалва. Третото приключи на първа инстанция през май м.г., като болницата беше осъдена да плати 50 000 лв. и сега обжалва. По гражданските дела, заведени през 2010 г. и 2011 г., три от пострадалите успяха да осъдят окончателно родилния дом за 59 000 лв., 70 000 лв. и 75 000 лв.
По казуса има и наказателно дело, което виси на първа инстанция от 2012 г. Ако бъдат признати за виновни, подсъдимите ще бъдат глобени между 1000 и 5000 лв. Обвиняеми са Красимир Паунов - собственик на фирмата, наета от болницата за ремонт и поддръжка на асансьора, Галин Стоянов - инспектор от Държавния технически надзор, който отговарял за злополучния асансьор, Николай Костевски - началник на отдел "Управление на собствеността" в "Майчин дом", и доц. Виктор Златков - изпълнителен директор на лечебното заведение. Досега са проведени над 30 заседания, като на половината от тях ход изобщо не е даван.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up