Петък, Октомври 30, 2020

judge231Състав на Административен съд София град прие решение, с което осъжда НЗОК да заплати на пациент 40 000 лева обезщетение в едно с лихвата от датата на подаване на исковата молба. Делото е образувано по иск на пациент със злокачествено кръвно заболяване, което се усложнява, въпреки проведена трансплантация. За този вид заболяване още през 2011 година в САЩ, а от 2012 година в ЕС е регистриран нов лекарствен продукт за имунотерапия, който е предназначен, точно за такива случаи. В България същия лекарствен продукт е регистриран през 2015 година, но не е включен в Позитивния лекарствен списък.

НЗОК дава първоначално мълчалив, а в последствие и изричен отказ заплати лечението. Двата отказа са отменени от съда. Междувременно пациентът успява да проведе лечението си в друга страна член на Европейския съюз, а министерството на здравеопазването е осъдено да заплати стойността на проведеното в чужбина лечение.
По настоящето дело НЗОК е осъдена да заплати обезщетение за нанесените неимуществени вреди на болния, свързани с влошаване на здравословното състояние, в резултат на забавяне на лечението, резултат на незаконни откази на административния орган да го заплати.
Данните по делото дават допълнителна информация по някои съществени въпроси. Показателно е колко време изминава от първоначалната регистрация на един нов лекарствен продукт до появата му в България – в случая лекарството може да се намери в аптеките 4 години след първоначалната му регистрация, а НЗОК започва да го заплаща още една година по-късно. Делото е показателно и за това, че дори държавата ни да лиши пациентите от достъп до даден лекарствен продукт, в последствие ще бъде осъдена да плати повече, отколкото, ако беше осигурила достъп.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up