Понеделник, Октомври 26, 2020
moskov 1Наредба № 2от 25 март 2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса е нищожна. Нормативният акт е издаден от министъра на здравеопазването без да има правно основание.
С наредбата се определят видовете специализирана медицинска помощ, видовете медикодиагностични изследвания, високоспециализираните медицински дейности, вида и обхвата на амбулаторните и клинични процедури, вида и обхвата на клиничните пътеки, видовете и обхвата на денталната помощ и пр..
Наредбата е в основата на Националния рамков договор. Без нея той би бил изпразнен от съдържание.  
Макар наредбата да не третира финансови въпроси, тя има пряко отношение и към заплащането на медицинската дейност. Това е така, защото договорените цени и обеми в НРД са за  медицинските дейности – прегледи, изследвания, клинични пътеки и пр., определени с Наредба № 2.  
На практика цялото лечебно здравеопазване през последните две години е било регулирано от един нищожен акт.
Това поставя под въпрос всички действия на НЗОК в отношенията и с лечебните заведения, съдържанието и изпълнението на сключените договори.
Националното сдружение на частните болници и ЦЗПЗ внесоха във Върховния административен съд жалба с искане за прогласяване на нищожност на нормативния акт.
Председателят на ЦЗПЗ, д-р С. Кацаров коментира пред сайта, че самото публикуване на нормативен акт без правно основание за това, е израз на пълно незачитане на правовия ред и подигравка с Българската държава. Д-р Кацаров е убеден, че в МЗ са били наясно, че нарушават закона, но въпреки това са пуснали нормативния акт в Държавен вестник.
Председателят на УС на НСЧБ, д-р Николай Болтаджиев изрази надежда, че ВАС ще прогласи нищожността на наредбата в кратки срокове. УС на НСЧБ ще обсъди бъдещи правни действия, касаещи правата на членовете на сдружението във връзка със служебния НРД и НРД 2017.
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up