Вторник, Август 11, 2020

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени ал. 5 на чл. 2 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска fingerprintомощ. Втората инстанция потвърждава решението на първата за нищожност на разпоредбата. Приемайки разпоредбата Министерският съвет на практика е дописал закона. Правителството може да урежда с наредба обществени отношения, само ако това му е било възложено със закон. В случая с пръстовите отпечатъци, такава законова делегация няма.
Решението на съда ще влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник.


Практическото въвеждане на разпоредбата стана със служебния НРД, приет от НС на НЗОК на 1 април 2016 година. Разпоредбата е отразена и в подписания наскоро НРД 2017, в чиито чл. 351 пръстовата идентификация също е поставена като условие за заплащане на медицинската помощ на болниците.
По информация на самата НЗОК въвеждането на системата за пръстови отпечатъци не е довела до никаква икономия на средства. Тя само затрудняваше приема и изписването на болните.
Отмяната на пръстовите отпечатъци няма да доведе до никакви промени в здравната система, освен това, че пациенти и лекари ще имат едно унижение по-малко.
Въведените със закон бюджети и лимити на болниците имат много по-негативно влияние върху болничното здравеопазване отколкото пръстовите отпечатъци. Подобно на лимитите силно негативно е въздействието на медицинските стандарти и така наречената Национална здравна карта, която по същество представлява лимит върху дейността на лечебното заведение.
Решението на съда дава възможност на болниците да предявят искове срещу НЗОК за нанесените им имуществени вреди в резултат на прилагането на една нищожна разпоредба. Остава открит въпроса за отговорността от виновните длъжностни лица. 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up