Петък, Октомври 30, 2020
Върховният административен съд отмени Наредба № 6 /10.02.2005 г, за утвърждаване на медицински стандарт "Ендокринология и болести по обмяната".
hormonesПо делото няма данни да са изготвени и предварително публично оповестени мотиви за приемане на наредбата, като липсват данни проектът на наредбата да е бил публикуван за обществено обсъждане.
В мотивите на съда четем още:
Няма изложение на конкретните причини и цели за утвърждаването и последващата ревизия на медицински стандарт „Ендокринология и болести по обмяна“, средствата за прилагането му, практическото му отражение в дейността на лечебните заведения, в т.ч. от гледна точка качество на здравната услуга и достъп на пациентите до същата, очакваните резултати, най-вече във финансов аспект, както липсва и анализ за съответствието с правото и практиката на ЕС. При положение, че са били налице данни за бюджетен дефицит в сферата на здравеопазването и за прогнозирани от НЗОК допълнителни непредвидени разходи във връзка с промените в медицинските стандарти, приемането на атакуваните нормативни изменения без финансова обосновка или с мотивиране на положителен финансов ефект е неправомерно и в противоречие с принципите на чл. 26, ал. 1 от ЗНА.  
Делото е образувано по жалба на Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България, Българската болнична асоциация и ЦЗПЗ.
Решението е постановено от ВАС в състав А. Калинов – Председател, Дж. Роджери  и Л. Мотова -членове и подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up