Вторник, Юни 22, 2021
Последвайте ни

Заместник министър може да бъде глобен за неизпълнение на задължителни указания на съда.
judge231Жалбата е подадена от пациент с тумор на главния мозък, който е поискал през 2015 година от МЗ да му бъде дадено разрешение за лечение в чужбина по метода стерорадиохирургия. МЗ дава отказ от лечение, като се мотивира, че освен с гама нож туморът може да се отстрани с открита операция в отделение по неврохирургия.

Отказът на МЗ е обжалван и отменен от Административния съд. Решението е потвърдено от ВАС, който дава задължителни указания на МЗ да издаде разрешение за лечение в чужбина.
Въпреки това последва нов отказ от МЗ, който е обявен за нищожен от Административния съд. Върховният административен съд в състав съдии М. Панчева – председател, Г. Георгиев и Р. Василев – членове потвърждава решението за нищожност на повторния отказ, поради това, че не са спазени дадените от предишния състав задължителни указания. В мотивите на съда също се отбелязва, че на виновното длъжностно лице – заместник министър на здравеопазването може да бъде наложена глоба за издадения повторен отказ в нарушение на влязло в сила съдебно решение.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up