Сряда, Юли 08, 2020

Административния съд София - град потвърди решението на Комисията за защита от дискриминация срещу държавата за дискриминация на децата с тежка bakiувреда на слуха. Делото е образувано по жалба на Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика. Като заинтересовани страни взеха участие ЦЗПЗ, родители на деца с кохлеарни импланти, Асоциация на родители на деца с увреден слух, Министерския съвет, НЗОК и Агенцията за закрила на детето.

Съдът отхвърля жалбата на двете министерства и потвърждава решението на КЗД, с което  на основание чл. 65, т. 1 от ЗЗДискр се установява, че Министърът на труда и социалната политика и Министърът на здравеопазването в периода между 3.08.2008г. и 3.08.2011г. са
осъществили пряка дискриминация по признак „увреждане“ спрямо лицата с двустранна невросензорна загуба на слуха в сравнение с лицата с частична загуба на слуха, и се предписва на основание чл. 47, т. 2 и т. 4 от ЗЗДискр с цел преустановяване на установените нарушения на антидискриминационното законодателство на Министъра на труда и социалната политика и Министъра на здравеопазването в двумесечен срок от влизане в сила на настоящото решение да предприемат необходимите действия за включването на кохлеарните импланти в списъците по чл. 35г от ЗИХУ.
Ако решението влезе в сила, децата ще могат да бъдат подпомогнати от държавата при ремонта и поддръжката на кохлеарните импланти. До сега държавата заплащаше поставянето на такива импланти, а липсата на поддръжка и сервиз често оставяше децата без слух, поради изключително високата цена на частите и ремонта изисквана от едниствените две фирми предлагащи ги на Българския пазар.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up