Петък, Юли 03, 2020

МЗ поголовно преиздава медицинските стандарти. На сайта на ведомоството са публикувани за обществено обсъждане проекти на наредби за утвърждаване moskov-1на медицински стандарти по патология, по ревматология, по педиатрия, по ортопедия и травматология, УНГ и по гръдна хирургия. В следващите дни ще бъдат качени и останалите оспорени пред съда стандарти. С изключение на стандарта по ревматология, който беше отменен от съда, останалите са действащи,

въпреки че се водят съдебни спорове по всеки от тях. В тези случаи законът предвижда не издаване на нови стандарти със същото име, а изменение на съществуващите. МЗ, обаче не предлага изменение на съществуващите стандарти. То предлага изцяло „нови” стандарти със същите имена. Думата „нови” е поставена в кавички, защото публикуваните са точно копие на действащите. Запазани са всички досегашни изисквания, в това число за 4-5-6 лекари със специалност в едно отделение с 10 легла.

Защо МЗ ще публикува за „обществено обсъждане” текстове на наредби, които са част от действащото право? Какво точно ще обсъжда обществото на наредби, които са действащи? Обсъждане се прави на проекти на нормативни актове. Действащите се изпълняват.
Има само една причина за администрацията на здравното министерство да постъпва така. Тя очаква съдът да отмени всички оспорени стандарти. Готвят се да ги публикуват отново в същия вид, все едно, че не са били отменяни, така като постъпи с отменения стандарт по обща хирургия. „Новият” стандарт бе обнародван в Държавен вестник в деня, в който съдът обнародва отмяната на „стария”. И тогава и сега, МЗ не направи дори опит да вникне в мотивите на съда и на онези, които ги оспориха там.   
Така здравното ведомство ще покаже отново, че не се интересува нито от мнението на гражданското общество, нито от актовете на независимата съдебна власт.
Такъв тип поведение по прилича на някаква средноазиатска държава, но не и на модерна Европейска държава, стремяща се да бъде правова и да поставя закона над всичко.
Това е поведение, достойно за съжаление, подигравка с усилията за реформа както на здравната, така и на съдебната системи.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up